Enyhítették a nyíregyházi testnevelő tanár büntetését

Szabolcsihír

2019.01.08. 16:24

Enyhítették a nyíregyházi testnevelő tanár büntetését
A kép illusztráció (pixabay.com)

Kiskorú veszélyeztetése miatt indult ellene eljárás.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa január 8-án enyhítette a J. G. D. vádlottal szemben elsőfokon kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt kiszabott büntetést. Az 1 év 6 hónap börtönbüntetés felfüggesztésének tartamát 3 évről 2 évre, a tanári foglalkozástól eltiltás tartamát 5 évről 2 évre enyhítette - közölte a Szabolcsihírrel Sörös László sajtószóvivő.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a testnevelés órák keretein belül úszást is oktatott egy nyíregyházi általános iskolában.

Féltek az úszásórától

Foglalkozásánál fogva feladata volt a gyermekek nevelése és felügyelete is a tanítás mellett. Ennek során 2013 és 2016 között megalázóan, becsületsértő módon beszélt tizenegy, 7-10 év közötti gyermekkel.

Hülyének, bénának, bambának nevezte őket, agresszív hangnemben kiabált, s előfordult, hogy káromkodott előttük.

Megtörtént, hogy akinek nem volt megfelelő az úszástechnikája, a fejét a vízbe nyomta, hasát megbökte, úszószemüvegét megrántotta. A kövérebb gyermekekkel olyan feladatot akart végeztetni, amit testi adottságuknál fogva nehezen tudtak megtenni, s ezt a többi tanuló végignézte, így a vádlott szándékosan szégyenítette meg a gyerekeket.

Az eljárás során meghallgatott gyermekek egyöntetűen beszámoltak a tanár fizikai és lelki bántalmazásairól, melyek megtörténtét a pszichológiai tesztek is alátámasztották. A gyermekek azt is elmondták, hogy féltek az úszásórától, előtte már szorongtak, nem tudtak aludni, többen hánytak.

Az átélt traumatikus élmények később befolyásolhatják önértékelésüket. Néhány gyermeknek pszichológus segítségére volt szüksége az őt ért trauma feldolgozásához.

Súlyos kötelességszegés

A bíróság megállapította, hogy a vádlott a tanári feladatából adódó kötelességét súlyosan megszegte, amikor olyan nevelési gyakorlatot folytatott, amelyben a fegyelmező intézkedések megtorló, megalázó vagy bosszúálló jellegűek voltak.

A vádlott indulatos, agresszív fellépése, bántalmazó magatartása súlyos kötelességszegésnek minősül, amely egyértelműen veszélyeztette a gyermekek testi, érzelmi és erkölcsi fejlődését.

A törvényszék indokolásában kitért arra is, hogy a vádlott több gyerek tekintetében sikeres edzői munkát végzett, azonban a tizenegy sértett gyermekkel szemben tanúsított viselkedése tilalmazott, és büntetőjogilag szankcionálható. A tanári foglalkozástól eltiltás tartamát úgy határozta meg a bíróság, hogy azzal nem vette el véglegesen annak az esélyét, hogy a vádlott pedagógusi elhivatottságának megfelelően végezze munkáját. Az ítélet jogerős.
Nyíregyházatanárkiskorú veszélyeztetése

Szóljon hozzá!

Hirdetés