Hirdetés

Felmérték az észak-kelet-magyarországi romák egészségügyi állapotát. Nagy a baj!

2019.02.12. 14:19

Felmérték az észak-kelet-magyarországi romák egészségügyi állapotát. Nagy a baj!
(Fotó: illusztráció, MTI)

A táplálkozásuk fehérjeszegény, és ez még nem minden.

Hirdetés

Egyedülálló, komplex adatbázist készítettek a Debreceni Egyetem kutatói általánosságban a magyar, illetve azon belül az észak-kelet-magyarországi roma lakosság egészségi állapotáról, valamint az azt befolyásoló tényezőkről. A kutatásban résztvevő munkacsoportok az elmúlt két és fél év alatt elért eredményeket mérföldkő rendezvényen összegezték.

Az eredmények rávilágítanak, hogy mind a magyar, mind a roma populációban nagy gyakorisággal fordulnak elő szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségekre hajlamosító kockázati tényezők (elhízás, magas vérnyomás, emelkedett éhgyomori vércukor szint és/vagy cukorbetegség, emelkedett triglicerid szint, csökkent HDL-koleszterin szint).

A romák körében speciális veszélyeztetettséget jelent, hogy a zsíranyagcsere-zavarok sokkal nagyobb arányban fordulnak elő, fokozott a hajlam diabéteszre, a táplálkozásuk fehérjeszegény, ugyanakkor állati eredetű zsírokban gazdag, a telítetlen zsírok aránya alacsony. Mindemellé pedig magas szénhidrát és hozzáadottcukor-fogyasztás társul. Az egyedülálló, összefüggés-vizsgálatokra is lehetőséget adó adatbázist a későbbiekben genomikai és lipidomikai adatokkal is bővítik.


IDE VÁG!


A projekt részeként a hátrányos helyzetű lakosság mentális egészségének és egészségműveltségének tényezőit is felmérik a Debreceni Egyetem kutatói.

A legtöbb kutatás itt, Debrecenben történik a romákat illetően, miközben nem csak Magyarországra, de a régió több országára is jellemző, hogy a hátrányos helyzetű populáció egészségi állapota rosszabb az átlagosnál, és az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetősége terén is sok a probléma – hangzott el a rendezvényen.

cigányromaegészségügy

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés