Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyíregyházi hősökre is emlékeztek a Kossuth téren

| 2019. 03. 15. | 12:37:00
A 171 évvel ezelőtti események is megelevenedtek.
A nyíregyházi hősökre is emlékeztek a Kossuth téren
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Esős, borongós időre virradt március 15-én Nyíregyháza, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján. A csütörtökön megkezdődött ünnepségsorozat péntek délelőtt a Kossuth téren folytatódott. Mintegy 300-an gyűltek össze a város főterén felállított színpad előtt.

Az ünnepség szónoka Kovács Ferenc polgármester volt, aki méltatta a 48-as hősöket, köztük név szerint megemlékezve azokról a nyíregyháziakról, akik honvédnek álltak, életüket a szabadságért áldozták.

Hangsúlyozta: habár a szabadságharc a túlerő miatt elbukott, az elődök küzdelme nem volt hiábavaló, mert nemzetté egyesítette a magyar népet. Az igazi szabadságra 140 évet kellett még várni.

Kovács Ferenc emlékeztetett arra: amikor 9 évvel ezelőtt először mondott beszédet március 15-én a nyíregyháziak előtt, a városnak mérhetetlen adósságállománya volt az előző évek felelőtlen gazdálkodása, átgondolatlan beruházásai miatt. Nyíregyháza a csőd szélén állt, sorra estek ki a csontvázak a szekrényekből.

Összefogással, a nyíregyháziaknak köszönhetően a város új utakra lépett, és mára többet ad mindenkinek. Nyugodt, biztonságos városért dolgozunk – szögezte le, hozzátéve: a közös értékek pedig tartást és erőt adnak.

Napjainkban a gyerekek egy békés, biztonságos Magyarországon nőhetnek fel, ahol megkönnyítik a családalapítást, gyermekvállalást - mondta a városvezető, aki arra is kitért: "a nyíregyháziak a modernizáció mellett ragaszkodnak a hagyományanikhoz, kultúránkhoz."

A szónok azzal zárta gondolatait: "legyen béke, szabadság és egyetértés a hazában, ahol a fiatalok ismerik a történelmünket, ismerik a múltunkat."

Az ünnepség a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium diákjainak Tűz, te gyönyörű című, színvonalas műsorával folytatódott, majd koszorúzással fejeződött be.

[Beillesztett cikk: A forradalom hőseire emlékeztek Nyíregyházán]

A nyíregyházi programok ezzel nem fejeződtek be, a Jósa András Múzeumban délután is várják az érdeklődőket a többi között a "Pilvax kávéházba".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés