Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: nyíregyházi az egyik új fertőzött

| 2020. 03. 13. | 17:56:00
A beteg Kótajon jelentkezett a háziorvosánál. Egy középiskolát kiürítettek.
Koronavírus: nyíregyházi az egyik új fertőzött
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amint arról már beszámoltunk, március 13-ára 19-re emelkedett a koronavírussal fertőződött regisztrált betegek száma Magyarországon. Egyikük egy 41 éves nyíregyházi férfi.

A Szabolcsihir.hu elérte azt a kótaji háziorvost, akinél a koronavírusos férfi lázzal, köhögéssel (nem szárazzal) jelentkezett március 11-én. Azóta a háziorvos és az asszisztense is házi karanténban vannak. Előbbi, Kiss Csaba (képünkön) elmondta: a férfi nem felelt meg hatályos esetdefiníciónak (bár tünetei voltak, nem járt Kínában, Dél-Koreában, Olaszországban, Iránban), ő maga elég sok beteget látott már ahhoz, hogy gyanút fogjon. – Egyrészt a beteg néhány héttel korábban megfordult Hollandiában és Angliában, másfelől nem egy nyavalygós személyről van szó. Most viszont nagyon levert volt, rosszul nézett ki, az említett tünetek mellett hányás és hasmenés is kínozta – említette. A láz négy nappal azelőtt jelentkezett nála, hogy jelentkezett a háziorvosánál.

– Jeleztem a nyíregyházi kórház infektológusának az esetet és a beteg a háziorvosi rendelőből egyenesen az intézmény fertőző osztályára került. Így az első perctől kezdve koronavírus-gyanús személyként kapott ellátás. Nem járt a sürgősségi osztályon, és azonnal elkülönítették – hangsúlyozta Kiss Csaba, aki régóta ismeri a férfit, ez az oka annak, hogy a beteg, bár nem kótaji és nem is a településen dolgozik, az ő páciense.

Érintkezhettek egy vacsorán

Tudomásunk szerint a férfi korábban részt vett azon a vacsorán, amelyen sipkays diákok szolgáltak fel. A Sipkay Barna szakközépiskolából március 13-án a második óra után hazaküldték a gyermekeket, fertőtlenítés, takarítás kezdődött. Hétfőn viszont már ismét lesz tanítás az iskolában.

Kerestük a vacsora szervezőit, az intézmény vezetőjét is, de sehonnan nem kaptunk információt. A városban viszont – miután egy teljes középiskola diákjait engedték haza a tanítási nap elején, természetesen futótűzként terjedt el a hír, szerkesztőségünket is szülők keresték meg. Úgy tudjuk, a vacsorán résztvevőket a szervezők telefonon tájékoztatták arról, hogy utább kiderült, a rendezvényen egy koronavírussal fertőzött vendég is részt vett.

Tudni kell: akinek nincsenek tünetei (magas lázzal járó, erős köhögés), annak nem kell karanténba vonulnia, vagy bármiféle orvosi vizsgálaton jelentkeznie. Aki kontaktnak számít, azzal felveszik a kapcsolatot az illetékes szervezetek. Jelenleg még a szoros kapcsolatban lévők sem mutatnak tüneteket, a pácienst ellátó személyzet is jól van, így csak a beteggel szoros kontaktusba kerülőknél indokolt a karatén.

RaL, CsK

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés