Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hecckampány folyik a sóstói szökőkút ellen?

| 2020. 10. 01. | 22:16:00
Nyíregyháza polgármestere szerint igen.
Hecckampány folyik a sóstói szökőkút ellen?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amint az várható volt, a Sóstóra tervezett szökőkút is szóba került a nyíregyházi képviselő-testület október elsejei ülésén. Babosi György (Momentum Szövetségben Nyíregyházáért frakció) képviselő hozta szóba a témát, elmondta: több egymástól független civil szervezet is kíváncsi volt a nyíregyháziak véleményére az épülő szökőkúttal kapcsolatban. A lakosság több mint egy százaléka alkotott róla véleményt, így ez szerinte reprezentatív felmérésnek is tekinthető. A Momentum kezdeményezéséhez 1018-an adták nevüket, címüket. A válaszadók 90 százaléka elutasítja a kiserdő helyére tervezett beruházást.

[Beillesztett cikk: Sóstó elveszítheti varázsát az új szökőkúttal?]

Az egymilliárd forintos beruházással kapcsolatban Babosi György ezért azt javasolta: a szökőkút helyét a lakosság bevonásával kellene megváltoztatni. Lakossági fórum megtartását is szoralmazta ez ügyben.
Több kérdést is feltett:

  • Lehet-e még változtatni azon, hol legyen a szökőkút?
  • Mekkora zajterheléssel fog járni a szökőkút?
  • A közbeszerzési eljárásban a beruházást részekre bontották-e?
  • A sóstóiakat kérdezték-e a tervezett beruházásról?
  • Lehet-e titkos szavazást kezdeményezni lakossági fórumon a beruházásról?

Kovács Ferenc válaszában kifejtette: a szökőkút helyén változtatni nem lehet, az engedélyeket megszerezték, a műszaki tervdokumentáció elkészült, a helyváltoztatás a tervdokumentáció módosítását igényelné, ami a közbeszerzés lefolyatását is akadályozná, az ütemezett véghatáridőre, 2021. szeptember 30-ra nem lenne megvalósítható a beruházás. A késlekedés forrásvesztést eredményezne - sorolta.

Kifejtette: a lakossági fórumok célja a tájékoztatás, nem a titkos szavazás. A városházán tartott lakossági fórumot előtte, kellő időben, a szokott módon meghirdették. Ezen mindenki részt vehetett, a sóstóiak is. Voltak is jelen, szóltak is hozzá sóstóiak, nem tartja indokoltnak a sóstóiakat külön megkérdezni.

A zajterhelésről a városvezető elmondta: a gépészeti elemek egy része a föld alatt, másik része a víz alatt lesz, zajkibocsátással nem kell számolni.

Hanghatást a víz csobbanása eredményez, de ez természetközeli hang - jegyezte meg.

Erőssége a vízjáték bonyolultságától, összetettségétől függ. A zenés vízjáték és projektoros vetítés esetén hangszóróból szól majd a zene, ami szabályozható.

Kovács Ferenc azt is elmondta: még nem írták ki a közbeszerzést, mert az előzetes minőségbiztosítási eljárás még folyamatban van. Ez a miniszterelnökségen zajlik, rövid időn belül befejeződik, és akkor kiírják a közbeszerzést.

Babosi György megköszönte a választ, de nem fogadta el. Úgy fogalmazott:

"nem érzem, hogy a városháza kompromisszumokra lenne kész, a lakosság bevonásával hozna döltést."

Kovács Ferenc szerint, ami a sóstói szökőkúttal kapcsolatban történik, "pánikkeltés, támadássorozat. Ténybeli információkkal nem rendelkeznek, de nagyon negatívan próbáljá feltüntetni, ez rendszeres." Állította, a szökőkútról "minden negyedévben adtunk tájékoztatást".

A helyzet szerinte hasonlít a Korányi körforgalomhoz, amelynek megvalósítását tavalyról erre az évre kellett halasztani.

"Van néhány ember, aki ténybeli információk nélkül, hangulatot kelt, ellenállást akar gerjeszteni, aztán, amikor a beruházás megvalósul, elsunnyog" - figyelmeztetett.

Azt mondta, nem érti, hogy "a fejlesztéseknél miért van hecckampány, utána pedig nincs elnézéskérés. Egy beruházás mögött 3 év van, aztán jön egy hecckampány, és ha az ott élők, akiknek elsősorban fontos a beruházás, nem akarják, akkor megfordul a fejemben, hogy a forrást vigyük át máshová" - utalt ismét a Korányi-Csaló köz kereszteződésében épült körforgalomra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés