Hirdetés

Négy családnak költöznie kell a nyíregyházi Huszártelepről

Szabolcsihír

2020.10.06. 14:33

Négy családnak költöznie kell a nyíregyházi Huszártelepről
Menniük kellett az adósoknak (Fotó: Facebook)

Azért lakoltátják ki őket, mert átlagos tartozásuk már meghaladta az 1,2 millió forintot.

Hirdetés

Hirdetés

Nyíregyháza közgyűlése ez év februárjában hozott határozatot az önkormányzati bérlakásban élő 250 ezer forint összegű lakbér- és üzemeltetési költség hátralékot felhalmozó háztartások elhelyezési igény nélküli kiköltöztetéséről.

Nyíregyházán az augusztus 31-ei adatok szerint lejárt lakbér kintlévőség meghaladja a 186,5 millió forintot.

Az intézkedés egyrészt a közvagyonnal való felelős gazdálkodás, másrészt a többi fizető bérlő fizetési moráljának fenntartása érdekében is szükséges az irreálisan magas lakbérhátralékot felhalmozókkal szemben.

Október 6-án a Huszártelepen jogcím nélküli lakáshasználat miatt 4 lakás esetében végrehajtó kísérli meg jogerős bírósági ítélet alapján a karhatalmas kényszer kiköltöztetést, tekintettel arra, hogy a háztartásonként átlagban 1,2 millió Ft-os tartozást, amely több év alatt halmozódott fel, önkéntesen a többszöri megkeresés ellenére sem teljesítették - közölte a Szabolcsihírrel a városházi sajtószolgálat.

Ha kérik és elfogadják, segítenek

Annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe került emberek ne veszítsék el lakhatásukat, a lakbértámogatáson túl, ha fizetési hajlandóságot mutatnak, bizonyos összeghatár felett lehetőség van részletfizetési megállapodás kötésére. A lakbér és üzemeltetési költség hátralék csökkentésére a részletfizetésen kívül az érintettek bevonhatók adósságkezelési szolgáltatásba. Az önkormányzatnál több jogcímen is kaphatnak lakhatásukat segítő támogatásokat, valamint a RÉS Alapítványtól is kérhetnek hátralékuk rendezéséhez segítséget.

Ha a bérlők nem kívánnak ezekkel a lehetőségekkel élni, s a lakbér és üzemeltetési költségtartozás eléri 200 ezer forintot, felszólító levelet küldenek az érintetteknek. Ha a bérlő nem jelentkezik, akkor több alkalommal is felkeresik, illetve egyeztetnek vele a tartozás rendezése érdekében - tették hozzá.

NyíregyházaHuszártelep

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés