Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyitásra kész a nyíregyházi egészségügyi centrum

| 2021. 04. 29. | 19:41:00
Megoldódik a hajléktalanok betegellátása.
Nyitásra kész a nyíregyházi egészségügyi centrum
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyitásra kész az egészségügyi centrum, megérkeztek a bútorok, az orvosi műszerek, berendezések, így május 1-jén megkezdődhet a hajléktalanok 24 órás ellátása - közölte Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A Tokaji út 1./d alatti, 10 ágyas központ teljes infrastruktúrája nagyon színvonalas, minden rendelkezésre áll a betegek gyógyításához, s hogy a hajléktalan embereket is időben és megfelelően tudják kezelni. Ez a mostani, pandémiás helyzetben és közegészségügyileg is kiemelten fontos - jegyezte meg.

[Beillesztett cikk: Hajléktalanok háziorvosi ellátását oldják meg Nyíregyházán]

Az Egészségügyi Centrum kialakítása, amely hamarosan a hajléktalanok 24 órás háziorvosi ellátásának ad helyet. A működéshez szükséges eszközök, bútorok, berendezések is a helyükre kerültek, így május 1-jén megkezdődhet a szolgáltatás. Dr. Kovács Ferenc polgármester és Jászai Menyhért alpolgármester április 29-én helyszíni bejáráson tekintette meg az újonnan kialakított és felszerelt egészségügyi centrumot. Nyíregyháza önkormányzata bruttó 407.8 millió forint, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése Nyíregyházán – II. ütem” című, TOP-6.6.1- 16-NY1-2017-00001 azonosítószámú pályázat megvalósítására.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában valósul meg. Ennek keretében a Tokaji út 1/d. szám alatt kialakításra került egy egészségügyi centrum, amely a hajléktalan személyek 168 órás (napi 24 órás) egészségügyi ellátását biztosítja majd, felváltva ezzel a jelenlegi 30 órás ellátást. Az egészségügyi centrum egyik részlegében háziorvosi szolgáltatáshoz szükséges helyiségek lettek kialakítva, orvosi rendelő, váróterem, fürdető, kötöző, öltöző és raktárak. A másik részlegben a 24 órás szolgáltatás biztosításához szükséges helyiségek, 5 megfigyelő szoba, orvosi és nővér pihenő, nővérpult, teakonyha, betegétkező és raktárhelyiség. Az épület energetikai felújítása és akadálymentes megközelítése már korábban megvalósult, így jelen beruházás során főleg a belső átalakítási munkálatok folytak - az akadálymentesítés elveit figyelembe véve, továbbá megvalósult az épületrész épületgépészeti, épületvillamossági korszerűsítése is. Az infrastrukturális beruházás mellett a működéshez szükséges eszközök, bútorok, berendezések is beszerzésre kerültek, így május 1-jén indulhat a szolgáltatás. A kivitelezés költsége (bruttó): 122.805.495 Ft volt és mintegy (bruttó) 11 millió Ft értékben kerültek beszerzésre a működéshez szükséges eszközök, berendezések, bútorok. Dr. Kovács Ferenc a helyszíni szemlén elmondta: „Nyitásra kész az egészségügyi centrum, megérkeztek a bútorok, az orvosi műszerek, berendezések, így május 1-jén megkezdődhet a hajléktalanok 24 órás ellátása.

A 10 ágyas központ teljes infrastruktúrája nagyon színvonalas, minden rendelkezésre áll a betegek gyógyításához, s hogy a hajléktalan embereket is időben és megfelelően tudják kezelni. Ez a mostani a pandémiás helyzetben, és közegészségügyileg is kiemelten fontos.” Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója kiemelte: „Az országban nincs példa hasonlóra, amikor az önkormányzat vállalja fel ezt a speciális ellátási formát. Az új Sajtóanyag Nyíregyháza, 2021. április 29. egészségügyi centrum egy régóta várt egészségügyi ellátást pótol. Ezzel kibővült a háziorvosi alapellátás hajléktalanok részére 0-24 órára, amikor is a megfigyelés mellett, egészségügyi ellátást is tudnak biztosítani a lábadozás időszakában.

Azokat a hajléktalan betegeket gyógyítják majd itt, akik kórházi ellátást már nem igényelnek, de nem tudnak hazamenni az otthonukba lábadozni.”

Pajkossy Ottó háziorvos a helyszíni bejáráson elmondta:

„A hajléktalanok egészségügyi ellátása nagyon specifikus. Elsők között vagyunk az országban ezzel a strukturális ellátással. Nemcsak a számukra nyújtott egészségügyi ellátás minőségét javítjuk, de leveszünk egy kis terhet a sürgősségi ellátás és a kórház krónikus osztályainak a válláról, és nő az egészségügyi biztonság a közterületeken.

Az ellátásban a prevenció ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint az utókezelések.Az új egészségügyi centrumban törekszünk a teljes, végleges gyógyulás elérésére, amely a betegnek és az egészségügyi ellátórendszernek is egyaránt érdeke.”

A pályázat keretében további két intézmény komplex felújítása, átalakítása valósult meg, valamint védőnői szolgálatok fejlesztésére is sor került 2020. áprilisában fejeződött be a Nyíregyháza, Fenyő u. 1. szám alatti orvosi rendelő teljesörű felújítása, ahol az épület átalakításával a meglévő orvosi szolgálat mellett védőnői szolgálat is helyet kapott. A pályázat keretében a működéshez szükséges orvosi eszközök, berendezések is beszerzésre kerültek. Kivitelezési költsége több mint (bruttó) 17.5 millió forint, az eszközbeszerzésre fordított költség (bruttó) 3 millió forint volt. 2020. szeptemberben megvalósult a Nyíregyháza, Csillag u. 4-6. szám alatti, eddig használaton kívüli ingatlan épületeinek felújítása, átalakítása, amely 3 körzeti orvosi és 5 védőnői szolgálatnak biztosít helyet. A beruházás során a működéshez szükséges orvosi eszközök, berendezéseket is beszerezték. A kivitelezés költsége (bruttó) 236,2 millió forint, az eszközbeszerzésre fordított költség (bruttó) 8.1 millió forint volt.

Az épületben az egyes egészségügyi szolgáltatók (védőnők, fogorvos) már megkezdték a működésüket, míg az orvosok várhatóan májusban indulnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés