Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Virágba borultak az akácerdők a Nyírségben

| 2022. 05. 19. | 12:40:00
Az erdőt járva lehet gyönyörködni a látványban.
Virágba borultak az akácerdők a Nyírségben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több ezer hektár akácos borult fehér virágba a Nyírségben. Ha valaki akár a Sóstói-erdőben sétál, akár a Nagykálló Harangod környéki erdőtömböt autóval közelíti meg, akkor találkozhat ezzel az igazán gyönyörű képpel, mely az elmúlt évszázadok alatt teljesen hozzánőtt az Alföld vidékéhez – olvasható a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. közleményében.

Mint fogalmaznak, a 18. században hazánkba bekerült, Észak-Amerikából származó akác mára az ország erdeinek egyötödét adó fafajává nőtte ki magát, és a Nyíregyháza környéki állami erdőterületeket kezelő NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet területének is a felét ez teszi ki.

Legnagyobb összefüggő és legszebb állományai ebben a térségben találhatóak.

Az erdészek szempontjából is meghatározó, hungarikum fafaj méltán érdemelte ki a „Nyírség aranya” elnevezést, elsősorban az akác faanyag számtalan hasznos tulajdonsága miatt. Emellett az akácméz a legnagyobb beltartalmi értékkel bíró méz itthon, hungarikummá is nőtte ki magát. 

Talán nem annyira köztudott, hogy a méhek szaporodási időszaka is éppen az akácvirágzás idejére esik, ami úgynevezett méhrajok kialakulásában mutatkozik meg. A közleményben azt írják, ha valaki ilyennel találkozik az erdőben, ne ijedjen meg, nem veszélyes. Ha azonban lakókörnyezetben látjuk, az illetékes katasztrófavédelmet lehet értesíteni, ahol megfelelően tudják kezelni a méhrajokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés