Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Luxusautóval menekült Nyíregyházán; súlyosabb büntetést kapott

| 2022. 10. 27. | 16:56:00
Többször is eltiltás hatálya alatt vezetett T.Cs.Gy.
Luxusautóval menekült Nyíregyházán; súlyosabb büntetést kapott
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa október 26-án megtartott nyilvános ülésein T.Cs.Gy. vádlottal szemben folyamatban lévő két büntetőügy elsőfokú ítéletét bírálta felül. Egyrészt a törvényszék a vádlottal szemben közúti veszélyeztetés és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt

elsőfokon kiszabott 90 nap elzárás és 4 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetést súlyosbította, és a vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Másrészt a vele szemben járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt elsőfokon kiszabott 2 év börtönbüntetést és 5 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetést enyhítette, és a vádlottat 1 év börtönbüntetésre ítélte. Emellett a másodfokú bíróság elrendelte a vádlottal szemben korábban zsarolás bűntette miatt kiszabott 1 év 6 hónap börtönbüntetés végrehajtását is tekintettel arra, hogy a férfi a jelen eljárások tárgyát képező bűncselekményeket felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el.

Az ítéleti tényállások szerint a férfi május 17-én a délutáni órákban Nyíregyháza lakott területén közlekedett az általa használt luxus személygépkocsival, a jobb első ülésen utast szállítva. A rendőrök igazoltatni akarták, ezért a megkülönböztető fény és hangjelzést bekapcsolva követni kezdték. Mikor a férfi észlelte a rendőrautót, gyorsítani kezdett, és megpróbált elhajtani a rendőrök elől. Szabálytalan közlekedése miatt több autósnak is ki kellett térnie előle, hogy elkerüljék a balesetet, miközben a férfi folyamatosan növelte a sebességét így próbálta kivonni magát a rendőri intézkedés alól. 

A menekülés során az eltúlzott sebessége miatt a vádlott elvesztette uralmát a gépjármű felett, és először egy parkoló autónak, majd egy ingatlan utcafronti kerítésének ütközött. A vádlott az ütközés során az ingatlan előtti villanyoszlopot, valamint a hírközlő kábeleket tartalmazó dobozt is megrongálta.

A baleset következtében a vádlott utasa 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett. A sofőrt intézkedés alá vonta a rendőrség, mely során megállapították, hogy érvényes gépjárművezetői engedéllyel nem rendelkezik, mivel a bíróság 2021 szeptemberében jogerősen több évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Tette miatt a vádlottal szemben közúti veszélyeztetés és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt indult büntetőeljárás. A Nyíregyházi Járásbíróság június 3-án hozott elsőfokú ítéletet az ügyben, mellyel szemben az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést.

Ezt követően a vádlott augusztus 28-án a délelőtti órákban Nagykállóban közlekedett személygépkocsijával, amikor előzésbe kezdett, de most is elvesztette uralmát járműve fölött, és az úttestről lesodródva nekiütközött egy társasház kerítésének. A rendőrség megállapította, hogy ismételten eltiltás hatálya alatt vezetett. T.Cs.Gy-t a Nyíregyházi Járásbíróság augusztus 30-án járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt újból elítélte, mely ítélettel szemben a vádlott és védője jelentett be fellebbezést enyhébb büntetés kiszabása végett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés