Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Házszámtábla-ellenőrzés Nyíregyházán: már 100 esetben intézkedtek

| 2023. 05. 03. | 17:43:00
Eddig 30 utcát jártak végig a szakemberek.
Házszámtábla-ellenőrzés Nyíregyházán: már 100 esetben intézkedtek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közterület-felügyelet április 11-től az év végéig mindenre kiterjedő házszámtábla-ellenőrző akciót hajt végre. Az elmúlt időszakban eddig 30 utcát jártak végig és mintegy 100 esetben intézkedtek – tudatta az önkormányzat május 3-án. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az üresen álló telkek vagy ipartelepek sok esetben nincsenek számmal ellátva, de ugyanez mutatkozik az építkezéseknél is. Pozitív változás azonban, hogy a lakóépületeknél már csekély számban mutatkozik ez a probléma.

Viszont előfordul, hogy rossz a házszám, vagy olyan helyen van elhelyezve, ami nem látszik az utcáról.

– Az eddigi figyelmeztetések hatására mindenki pótolta a hiányosságot. Bár még nagyon az elején tartunk az akciónknak, jó irányba mutat, hogy sokan keresnek bennünket telefonon, e-mailben és tájékoztatást kérnek, hogy mi a teendőjük, ha több utcával határos az ingatlan, vagy egyszerűen szeretnék tudni, hogy hol lehet házszámot beszerezni, hol lehet módosítással kapcsolatban ügyet intézni – összegezte tapasztalatait Bodrogi László, a közterület-felügyelet felügyelet-vezetője.

Az ellenőrzés során a felügyelők nemcsak azt vizsgálják, hogy van-e házszám az ingatlanon, hanem azt is, hogy a megfelelő szám legyen kihelyezve olyan módon, ahogy arról a házszám megállapításáról és a házszám -és utcanévtáblák elhelyezésének rendjéről szóló törvény rendelkezik: az ingatlan tulajdonosa a határozattal megállapított házszámot az útról jól látható módon, igényes kivitelben köteles feltüntetni. A házszámtáblát az ingatlan főépülete vagy egyéb épülete homlokzatán, vagy az ingatlan bejárati ajtaján, kapuján, kerítésén, beépítetlen ingatlan esetén a kerítésen vagy az ingatlan más műszaki objektumán kell elhelyezni.

Amennyiben a felügyelők nem a megfelelő állapotot találják, az a közösségi együttélés alapvető szabályainak a megszegését jelenti, amiért először figyelmeztetést alkalmaznak. Az ott hagyott értesítő szelvénnyel tájékoztatják az ingatlantulajdonost a feltárt hiányosságról, szükség esetén a megfelelő házszámot is közlik, a hiba kijavítására észerű határidőt adnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés