Hirdetés
Hirdetés

Ukrán nemzetiségi iskola kezdi meg működését Nyíregyházán

| 2023. 09. 02. | 13:28:00
Az ősökhöz való kötődés erősítése a cél.
Ukrán nemzetiségi iskola kezdi meg működését Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola pénteken tartotta tanévnyitóját. Az oktatás Budapesten és Nyíregyházán zajlik, összesen 92 diáknak. Az ukrán nyelvet heti négy órában, a népismeretet heti két órában tanítják.

A megnyitóünnepség a magyar, majd az ukrán himnusz eléneklésével kezdődött, majd Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló köszöntötte a gyerekeket és szüleiket. Történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, mivel ez az első, ukrán nyelvet hivatalosan állami szinten is oktató nemzetiségi iskola Magyarországon. Hozzátette, az intézmény az ukrán nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működik.

A nemzetiségi iskola a magyar állampolgár gyerekek számára nyílt az őseikhez való kötődés erősítése érdekében. Hozzájuk csatlakoztak most a háború miatt elmenekült gyermekek is. Ők a két iskolában 15-en tanulnak - hangzott el.

A tanévnyitó vendége volt Pál Norbert, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos is, aki úgy fogalmazott, hogy a magyarországi ukrán nemzetiség régi álma vált valóra a magyar köznevelési rendszeren belüli iskola létrehozásával. Emlékeztetett, hogy hasonló intézmény a bolgár, a lengyel és a görög nemzetiségiek számára is működik.

Hirdetés
Hirdetés