Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt az eutanázia engedélyezéséért élete végéig küzdő Karsai Dániel

| 2024. 09. 29. | 08:47:46
A magyar kormány és az Emberi Jogok Európai Bírósága sem értett vele egyet.
Elhunyt az eutanázia engedélyezéséért élete végéig küzdő Karsai Dániel
Karsai Dániel (Fotó: Facebook/Dr. Karsai Dániel)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

47 éves korában meghalt Karsai Dániel ALS-betegséggel diagnosztizált alkotmányjogász, aki a strasbourgi bírósághoz fordult azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét – írja a Telex. A hírt Karsai Dániel testvére, Karsai Péter közölte a Facebook-oldalán szeptember 28-án, szombaton. 

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS-betegséget. Állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott, idén március végén tüdőgyulladás miatt került kórházba, ahonnan később kiengedték, de utolsó időszakában már lényegében semmit sem tudott egyedül csinálni, mindenhez segítségre volt szüksége.

A Telex emlékeztet: Karsai Dániel kiállásával egy eddig tabunak számító témát, az eutanáziát emelte be a közbeszédbe, ezzel olyanoknak is erőt adva, akik hozzá hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. Karsai Dániel készült arra, mi lesz, ha már nem éri meg, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozzon az ügyében. „Lehet, hogy ennek az ügynek mi nem haszonélvezői, hanem mártírjai leszünk” – mondta tavaly egy sajtótájékoztatón. Még életében kérvényezte, hogy halála esetén testvére vihesse tovább az ügyét, amiben végül számára nem kedvező döntést hozott a strasbourgi bíróság.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szeptember 3-án elutasította Karsai fellebbezését is, így jogerősen kimondták, hogy a magyar állam nem sérti az alkotmányjogász emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát. Az ítélet után Karsai azt mondta az RTL-nek: „Nagyon csalódott vagyok. Azt gondolom, a bíróság gyáva döntést hozott.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés