Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Illegális fémkereskedés: hárman buktak le Nyírbátorban

szabolcsihir.hu | 2024. 06. 24. | 08:02:28
Több millió forint bírságra számíthatnak.
Illegális fémkereskedés: hárman buktak le Nyírbátorban
Több millió forint bírságra számíthatnak (Fotó: Illusztráció/pikist.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alig néhány óra alatt többen is belebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság pénzügyőreinek ellenőrzésébe. Az adatbázisok alapján évek óta illegális fémkereskedelemből egészítette ki bevételét három Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei férfi.

Az egyenruhások olyan autósokat állítottak meg Nyírbátornál, akik fémhulladékot adtak le a közeli fémkereskedőnél. A sofőrök éppen kifelé tartottak a telephelyről, amikor a járőrök ellenőrizték őket. A kontroll nemcsak az adott napra vonatkozott, hanem az elmúlt évek leadásait is vizsgálták az egyenruhások.

Az adatbázisokból kiderült, hogy a trió egyik tagja több mint százharmincezer kilogramm fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot, míg a másik férfi több mint negyvenezer kilogrammot értékesített. Mindegyikük azt mondta, hogy a leadott fémhulladék nagy részét különféle ház körüli munkáért kapták.

A fémüzlet összességében veszteséggel zárult, akár több millió forint bírságra számíthatnak és fémkereskedelmi törvénysértésért is felelniük kell.

A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter olyan fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül fémkereskedő részére, illetve adható át koncesszori fémkereskedőnek. Az ellenszolgáltatásért (például ház körüli munkáért, telekrendezésért) cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül - híva fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó és Vámhivatal.  

A koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a fémkereskedelmi szabályozás is.  2023. július 1-jétől a természetes személyek vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező fémhulladékai (háztartási fémhulladékok), valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékai (pl. fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére adható át.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés