Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Irán több mint száz rakétát zúdított Izraelre – hazánkban összeül a Védelmi Tanács

MTI | 2024. 04. 14. | 09:22:00
Megerősíti közel-keleti jelenlétét a brit királyi légierő és Joe Biden is megszólalt.
Irán több mint száz rakétát zúdított Izraelre – hazánkban összeül a Védelmi Tanács
Nem érte őket váratlanul a támadás (Fotó: Illusztráció/pixabay)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába április 13-án, szombaton éjszaka – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari televíziós sajtótájékoztatóján, megerősítve az izraeli média értesüléseit.

"Nemrég Irán drónokat indított területéről Izrael területére" – közölte a katonai szóvivő.

"Fokozott készültségbe helyezték a légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét. Az izraeli hadsereg figyeli az összes célpontot" – tette hozzá. "Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjének hivatalos közleményeire, tartsák be azokat" – mondta.

Az izraeli közlekedési minisztérium egy időre lezárta Izrael légterét a belföldi és a nemzetközi járatok elől.

Joe Biden hétvégi pihenését megszakítva visszatért a Fehér Házba, hogy az Irán és Izrael közötti feszültségről egyeztessen adminisztrációjának nemzetbiztonsági illetékeseivel – közölte az elnöki hivatal. A tanácskozáson részt vett Lloyd Austin védelmi miniszter és Antony Blinken külügyminiszter, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetői. Pénteken Joe Biden újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy egy Izrael elleni támadás Irán részéről "inkább előbb, mint utóbb" várható. Az elnök újságírói kérdésre Iránnak annyit üzent, hogy "Ne tegyék!", amivel az egybehangzó hírszerzési információk szerint küszöbön álló támadásra utalt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat éjszaka rövid nyilatkozatban bejelentette, hogy Izrael készen áll az iráni légitámadásra.

"Az elmúlt években, és főleg az elmúlt hetekben Izrael felkészült a közvetlen iráni támadás lehetőségére. Védelmi rendszereink kiépültek, minden forgatókönyvre felkészültünk védekezésben és támadásban egyaránt. Izrael állam erős, az izraeli hadsereg (IDF) erős, a lakosság erős" – mondta a kormányfő. "Nagyra értékeljük, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll, s hasonlóképpen az Egyesült Királyság, Franciaország és sok más ország támogatását" – tette hozzá Netanjahu.

Kicsit később közölték, az amerikai hadsereg elkezdte elfogni az Iránból Izrael területére indított drónokat Szíria és Jordánia felett – jelentette az izraeli 12-es televízió katonai forrásokra hivatkozva. A tájékoztatás szerint az eddig három hullámban elindított több mint száz kamikaze drónt katonai célpontok ellen szánták, s ezeken a helyeken is felkészülnek a fenyegetés elhárítására. Irán azt jelentette, hogy ballisztikus rakétákat is kilőtt Izrael ellen. Az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah szervezet is rakétákat indított Izrael északi határvidéke ellen, de ezek nagyságrendje nem haladta meg jelentősen az elmúlt hónapok mértékét. A jemeni húszik is rakétákkal és drónokkal tüzelnek Izrael déli, vörös-tengeri kikötővárosa, Eilat felé. Izrael légterének lezárása miatt a korábban Tel-Avivba indult járatok egy része visszafordult, más része más országok légikikötőibe tart.

A harminc robotrepülőgépből huszonötöt számoltak fel a levegőben, és a több mint százhúsz ballisztikus rakéta közül is csak néhány ért földet Izraelben, kisebb károkat okozva a Nabatim légibázison. Hagari hangsúlyozta, hogy a bázis továbbra is működik, a vadászgépek onnan továbbra is indulnak küldetéseikre.

Az Izrael elleni iráni támadások nyomán megerősíti közel-keleti jelenlétét a brit királyi légierő (RAF). A londoni védelmi minisztérium vasárnap hajnali tájékoztatása szerint a kormány több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel egészítette ki a térségben tevékenykedő RAF-kontingenst.

Izrael vasárnap reggel nyitotta meg légterét a sikeresen kivédett légitámadás után. A légiközlekedési hatóság közleménye szerint a kiesés miatt változások várhatóak a menetrendben, az utazóközönségnek tájékozódnia kell a légitársaságoknál járataik indulásáról és érkezéséről. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel bejelentette, hogy az Izrael ellen indított rakéták és drónok kilencvenkilenc százalékát elfogták.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Mint írtuk, Irán rengeteg drónt, illetve rakétát lőtt ki Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Hirdetés
Hirdetés