Hirdetés

Hirdetés

A 33 éve üresen álló felhőkarcoló

CNN

2020.08.24. 17:20

A 33 éve üresen álló felhőkarcoló
(Fotó: Wikipedia)

A hidegháború szüleménye ma is üresen áll a fővárosban.

Hirdetés

Észak-Korea fővárosában, Phenjanban 1987-ben tették le a felhőkarcoló szálloda alapkövét. A Ryugyong Hotel - neve a főváros korábbi nevéből ered, melynek jelentése a füzek városa - meghaladja az ezer láb (330 méter) magasságot, háromezer szobát, valamint öt forgó éttermet terveztek belé.

A tervek szerint az alapkőletétel után három évvel, azaz 1990-ben nyitották volna meg, de az azóta sem történt meg. A piramis alakú felhőkarcoló 1992-ben ugyan elérte a tervezett magasságot, de ablakok nélkül, üregesen állt még további 16 évig, meztelen betonja fenyegető szörnyetegként tekintett a városra.

Az építkezés 2008-ban végre újraindult, és a hotel átadását 2012-re,  Kim Ir Szen születésének 100. évfordulójára tervezték. Ez azonban megint csak nem valósult meg, csak az épület külsejét fejezték be.

Így tornyosul Phenjan fölé!

A Ryugyong Hotel a mai napig a világ legmagasabb kihasználatlan épülete, amely a hidegháborúnak a szüleménye, azaz az USA által támogatott Dél-Korea és a szovjet által patronált északiak közötti versengés terméke. Egy évvel az építkezés megkezdése előtt ugyanis egy dél-koreai cég felépítette az akkori világ legmagasabb szállodáját, a szingapúri Westin Stamfordot, valamit az 1988-as olimpiára készülődvén már sorra húzták fel az igényes sportlétesítményeket Szöulban. Ezekre akartak válaszolni a kommunista északiak, mit sem törődve a tetemes költségekkel. A kilencvenes évek éhínsége végül megtorpedózta a tervet.

A Ryugyong Hotel lebontásáról presztízsokokból természetesen só sem lehet, így ma is a piramis uralja a phenjani városképet, változatlanul megjelenik az utazási kiadványokban is, mintha tele lenne élettel…

(via CNN)  

Észak-Koreakommunista

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés