Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pedagógus életpályamodell nem vált be - állítja a szakember

| 2021. 01. 18. | 16:44:00
Ilyen kevés pedagógus az elmúlt 20 évben nem volt, mint most.
A pedagógus életpályamodell nem vált be - állítja a szakember
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Évről évre kevesebb a tanár, egyre kevesebben állnak munkába és sokan mennek nyugdíjba. A legfrissebb adatok szerint most háromezerrel kevesebb pedagógus van, mint egy évvel korábban - írja az eduline.hu.

A lap hivatkozik a KSH legfrissebb adatara, ezek szerint az elmúlt húsz évben egyszer sem volt olyan alacsony a főállású pedagógusok száma, mint most.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a 2013-ban megalkotott életpályamodell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az  Info Rádióban elmondta: szerinte a csökkenés hamarosan még látványosabb lesz.

A legutóbbi adatok szerint az általános iskolások száma növekedett, várható, hogy stabilizálódni fog a létszám.

A statisztikai hivatal adatai szerint az egy tanárra jutó tanulók száma országosan 9,7 fő. Horváth Péter szerint a statisztikai adatok sokféleképp magyarázhatók, és egyrészt az említett tíz fő valóban nem túl sok, másrészt azt is figyelembe véve, hogy ennek országrészenként nagyon eltérő a mértéke, már jogos lehet a panasz.

Azt pontosan lehet tudni, hogy mennyien mennek nyugdíjba, de azt nem, hogy közülük mennyien élnek majd a korai nyugdíjjal. Az előző években az egyetemekről kikerülő, nagyjából tízezer tanárjelölt közül mindösszesen 3500-4000-en vannak, akik valóban munkába is állnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés