Hirdetés

Fekete lobogó a vásárosnaményi könyvtáron is

Szabolcsihír

2020.01.16. 15:40

Fekete lobogó a vásárosnaményi könyvtáron is

Alacsony bérük miatt tiltakoznak a közművelődési szakemberek.

Hirdetés

Hirdetés

Öltözzenek feketébe, tűzzék ki a fekete zászlót a könyvtárakra - ezt kéri egy vásárosnaményi könyvtáros.

 Fejes Csilla, a Balázs József Városi Könyvtár vezetője a Szabolcsihírnek elmondta: "szeretnék egy mozgalmat indítani azoknak, akik úgy gondolják, hogy a bérezésünk megalázó. A magyar kultúra napján öltözzünk feketébe, mintegy gyászolva a közalkalmazotti bértáblát! Ha az intézményvezető megengedi, az épületre tegyünk ki fekete zászlót és, ha van FB oldalunk, sötétítsük el azt is! - kéri, hozzátéve: "az ünnepi megemlékezéseken, melyeket a magyar kultúra napja (január 22.) alkalmából rendeznek, szintén jelenjenek meg feketében. Ha már sztrájkolni nem tudunk, adjunk legalább jelzést a társadalom és a fenntartó felé, hogy mára tarthatatlanná vált a helyzet."

"Egy szakma gyászolhat. Diplomás, többdiplomás szakemberek ezrei dolgoznak immár a garantált bérminimumért, attól függetlenül, hogy most kezdik könyvtáros pályafutásukat, vagy több 10 éve gyűjtik a tapasztalatokat, gyakorolják magas szinten a szakmát"

- fogalmazott Fejes Csilla, akinek már többen jelezték Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is, hogy csatlakoznak a kezdeményezéséhez.

Bérük alapja az a bértábla, amely 2008 óta változatlan, csak a minimálbér emelések hatására kell kiegészíteni minden évben egyre növekvő mértékben a benne szereplő összegeket. Ennek következtében ma ugyanannyi az alapbére (garantált bérminimum) egy érettségizett kezdő munkavállalónak, mint a 30 éve, szakmáját nagy elhivatottsággal művelő diplomás könyvtárosé.

2020. január 22-én, a kultúra ünnepén szerte az országban feketében dolgoznak a könyvtárosok, jelezve, hogy szomorú az ünnep - tette hozzá a vásárosnaményi közművelődési szakember, aki elárulta azt is: a vásárosnaményi Balázs József Városi Könyvtár homlokzatán fekete zászló jelzi majd, hogy a magyar kultúra napja szomorú ünnep.

A január 23-án este 17 órakor kezdődő író-olvasó találkozón, melyen Csabai László új kötetét mutatják be, a könyvtárosok, az író, a beszélgetőtárs - Badakné Péter Ildikó - és azok a vendégek is feketébe öltözve jelennek meg, akik együtt éreznek a kulturális ágazat dolgozóival, bérük szégyentelen alacsonysága miatt.

Ezzel a kezdeményezéssel párhuzamosan a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) petíciót ett közzé a magyar kultúra napja közeledtével. Ebben követelik azonnali bértárgyalások megkezdését a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete – KKDSZ – és a megállapodási joggal felruházott kormányzati vezetők között. "A kormányzat bérpolitikájának eredményeként 2020-ban ott tartunk, hogy szinte az ágazat összes dolgozója – alapfizetését tekintve – a garantált bérminimumot kapja" - írják.

 

 

Vásárosnaményközalkalmazott

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés