Hirdetés

Egyre többen törölnék el az idősek vásárlási idősávját

| 2020. 06. 04. | 20:38:00
Maguk az érintettek is szabadulnának már a korlátoktól.
Egyre többen törölnék el az idősek vásárlási idősávját
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus elleni védekezés intézkedései közül talán az egyetlen, amely kezdettől a legtöbb bírálatot kapta: az idősek - 65 év felettiek - vásárlási idősávja. Eleinte az volt a vélemény: ha már sikerült meggyőzni az idősebbeket arról, hogy maradjanak otthon, mert rájuk jelent a legnagyobb veszélyt a pandémia, ezért kérjenek segítséget a bevásárláshoz a családtól, fiatalabbaktól vagy az önkormányzattól - ami a legtöbb esetben meg is történt - miért kell akkor kitenni őket a veszélynek, hogy elinduljanak vásárolni.

Panaszkodnak az üzletekben, mert a kijelölt idősávban, 9-12 óráig alig lézengenek vásárlók az üzletekben, miközben egymás sarkát taposták nyitástól kilencig a fiatalabbak, hogy még be tudjanak vásárolni, különben malmozhatnak otthon 12-ig, ha az ebédhez szeretnének nyersanyagot venni.

Olyan véleményt is hallottunk kereskedőktől, hogy vannak olyan nyugdíjasok, akik az üzletben adnak egymásnak találkát, és az üzletben tereferéléssel töltik ki rendelkezésükre álló időkeretet, miközben ezt 0-24-ben megtehetnék az utcán is, hisz ott nincsen időkorlát.

[Beillesztett cikk: Marad az idősek vásárlási idősávja]

Különösen szombati napokon okoz ez gondot, hiszen dönteni kell: piacra vagy élelmiszerboltba menjünk. Habár több település polgármestere is 10-12-re módosította az idősávot, az idősebbek mondhatják: mire odaérnek, már elfogy a friss zöldség, gyümölcs, vagy megalszik a tej.

Maguk az idősebbek is szabadulnának már az időkorlátoktól, mert úgy érzik, generációs problémákat gerjeszt a szabály.

Hiába nincs korlátozás, a nem élelmiszert árusító boltok, butikok tulajdonosai hiába várják egész nyitvatartási idejük alatt a vevőket, a "nyugdíjas" idősávban a 65 alattiak közül senki nem mer belépni, pedig tehetné.

Egy ideje a kormány folyamatosan lazít a szabályokon, érdekes módon az időseknek fenntartott időkorláthoz nem nyúlnak. Június 4-én, a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a veszélyhelyzet megszűnése, azaz június 16-a után is marad még a 65 év felettiek vásárlási időkorlátja egy ideig még fennmarad, mert az az ő védelmüket szolgálja.

Az erről szóló tudósításunk alatt többen is "felkapták a vizet" megfogalmazták ellenvéleményüket. Ezek közül szemezgettünk.

Milyen alapon dönt minden állampolgár alapvető hétköznapjairól az operatív törzs? - kérdezte az egyik olvasónk, aki szerint az intézkedés egyre "jobban idegesíti a többieket akik nem tartoznak a szépkorúak közé. Egy konkrét példa: Nyíregyháza megyeszékhely. A városban élnek 122 ezren.Ebből 21 ezer 65 év feletti. Ennek kb a fele jár el rendszeresen vásárolni. Tehát 10500 ember érdeke szembeállítva 100 ezer fiatalabb lakossal."

[Beillesztett szavazás: Ön fenntartaná az idősek vásárlási idősávját?]

Meddig játszanak még ezzel az ijesztgetéssel? Mar nagyon elegünk van belőle! - fogalmazott egy idősebb olvasó, míg a másik szerint értelmetlen az egész.

Fiatalok, idősek együtt utaznak a buszon mindenhol. Másfél méter betartása nevetséges. 9 óra után már csak maradék jut a nyugdíjasnak az üzletben - csatlakozik egy nyugdíjas, aki szerint legjobb lenne eltörölni az egészet 

Több 65 éven felüli szerint ezzel az intézkedéssel nem oldanak meg semmit. Nagyon dühítő.

Utálnak bennünket, de nagyon a fiatalabbak, és ne mondja nekem senki, hogy a kötelező maszkviselés nem elég!

Elgondolkoztató, hogy dohányboltba, kocsmába mehetek időkorlát nélkül. Élelmiszerboltba, könyvtárba nem!? Védenek bennünket mintha a szüleink lennének, bár mi szivesebben lennénk árvák!! - bosszankodik egy idősebb úr.

Pont ezt az egy, már értelmetlennek tűnő dolgot hagyják meg. Mindenki mehet mindenhova, már kinyithat minden üzletet, mozi stb... kisebb tömegek együtt lehetnek, bandázhatnak, de vásárolni még mindig nem mehetünk akkor amikor éppen tudunk?! 

Praktiker, Obi minden fullon van 20 tól-70 évesig ... Miről beszéltek?? - kérdezi valaki.

100 másik helyre mindenki mehet mindenkor, csak élelmiszerboltba meg gyógyszertárba nem - ezért értelmetlennek tartják többen.

Sokan egyenesen dühitőnek tartják a korlátozást, szerintük nincs semmi értelme. Ráadásul 9 után már a legtöbb terméket elviszik - fogalmazott egy nyugdíjas férfi -, főleg ott, ahol csak két nagyobb bolt van. Árut majd délután parkolnak ki, amikor mi már nem mehetünk. Hiába megyek kilenc után a kedvenc boltomba friss kenyér, pékáru nincs, csak mások által összefogdosott sütemény.

Nem az a dühítő, hogy az idősek csak 9 és 12 között vásárolhatnak,hanem hogy a fiatalok akkor nem - kontráz egy jócskán 65 alatti.

Van, aki attól tart, hogy ennek már sosem lesz vége. Szerinte megbénítják a még megmaradt munkahellyel rendelkező emberek életét a vásárlási korlátozással.

Hirdetés
Hirdetés