Kórházban fekvő édesanyjukra alig emlékeznek a vámosoroszi gyerekek

szabolcsihir.hu

2021.05.01. 17:02

Kórházban fekvő édesanyjukra alig emlékeznek a vámosoroszi gyerekek
Fotók: magánarchívum

Édesapjuk egyedül neveli őket – bizakodik, felépül, és visszajöhet hozzájuk a párja.

Hirdetés

Hirdetés

Egy egy éve kórházban fekvő édesanyának, Nagy Mariettának és családjának ajánlják fel a május 2-i, vagyis anyák napján gyűjtött perselypénzt a jándiak. Idevalósi ugyanis az édesapa, Tar Tamás, aki egy éve egyedül neveli két gyermekét, miután felesége tbc-vel fertőződött meg, közben koronavírusos is lett. Szülőfaluja ezzel szeretne segíteni a nehéz helyzetbe került apának.

Szép tervei voltak a Vámosorosziban élő, 24 éves Tar Tamásnak és párjának, a 26 éves Nagy Mariettának: saját ház, jogosítvány, gyerekek. Hogy minél hamarabb megerősödjenek anyagilag, a férfi külföldön vállalt munkát. Aztán megszületett a hamarosan 3 éves Noel, és az apa inkább itthon maradt, hogy a családja mellett legyen. Mikor tavaly februárban megérkezett Adél, a család élete egycsapásra megváltozott.

Csak köhécselt...

A kislány négy héttel hamarabb, császármetszéssel jött a világra a fehérgyarmati kórházban. Édesanyja előtte is köhécselt, de semmi komolyra nem gyanakodtak, csak egy kis megfázásra. A kórházban sem derült ki, hogy baj van. Amikor hazajöttek a babával, akkor kezdtek súlyosbodni Mariettánál a tünetek. Egy hónappal a szülés után már nagyon köhögött. A háziorvosa írt fel gyógyszereket, de hatásuk nem volt, ezért a fiatal nő röntgenre ment a fehérgyarmati tüdőgondozóba, ahol megállapították: tüdeje mindkét oldalára kiterjedt a tbc-fertőzés. Hogy hogyan fertőződőtt meg, nem tudni, mert oltást kapott gyermekkorában.

A diagnózis óta eltelt több mint egy év, és Marietta még mindig nem ölelheti magához gyermekeit. Noelnek már alig vannak emlékei róla. A nyíregyházi kórházban fekszik, a vizsgálatok szerint még mindig fertőz. Eddig kétszer engedték haza, rövid időre: tavaly nyáron és karácsony-újév környékén. Párja hangsúlyozza: szigorúan betartották a szabályokat: maszkot viseltek, és másfél méternél közelebb nem mentek egymáshoz. Marietta tünetei azonban erősödtek otthon, ezért visszaszállították a kórházba.

Tar Tamás a Szabolcsihírnek elmondta, hogy Mariettának eddig ötször volt légmelle, a legutóbbi Noel születése előtt. Ámbár ez sem magyarázat még arra, mitől lett tbc-s a fiatalasszony. Mióta Marietta kórházban van, Tamás egyedül neveli a két gyermeket, lefőbb támasza az anyósa. Már önmagában az nagy segítség, hogy nála lakhatnak. (Tamás édesapja néhány éve meghalt, édesanyja innen messze, Kisvárda közelében él, három bátyja is távol.)

– Vámosoroszi a párom, mamájának a lakásában élünk, lassan három éve – mesélte a férfi, akit azzal biztatnak az orvosok, hogy Marietta meg fog gyógyulni, de hosszú folyamat lesz.

Tamás közmunkás. A disznókat eteti, almozza a faluban. Kora reggeltől késő estig dolgozik, de szerencsére közben haza tud menni, hogy a kicsikkel foglalkozzon. Vámosorosziban ugyanis nincs bölcsőde – míg ő távol van, a nagymama vigyáz a két gyerekre. Tamás azonban nem szeretné túlterhelni őt. Óvoda van a faluban, Noel napokon belül elkezdi a beszoktatást.

Az édesapa OKJ-s képzésen kettőn is részt vett: kertész és cukrász szakmát szerzett, ám eddig ezeknek nem vette hasznát. Fél évig dolgozott a vízügynél Jándon. Ezután egy évig külföldön.

Szerelméért, akivel négy év óta tart a kapcsolatuk, aggódik legjobban a férfi. Mert, bár Marietta a telefonba azt mondja, jól van, sem ő, sem a fiatalasszony édesanyja nem hiszi el. Biztosak benne, nem akarja terhelni őket a bajával, szeretné, ha nem aggódnánk érte. A kórházban nem látogathatják a fertőző betegsége miatt. Ráadásul márciusban koronavírusos is volt, egy hónapig küzdött, míg legyőzte a fertőzést. A szövődménytől viszont még tartanak.

Kislányuk valószínűleg autista

Adélnál kiderült: autisztikus tünetei vannak, az Achilles-szalagja nagyon letapadt, lábujjhegyen áll, fél centivel vékonyabb a bal lába, mint a jobb. Féloldali agyi bénulást diagnosztizáltak nála – ez a születésével kapcsolatos. Mamát nagyon szereti, ha hallja a hangját, megy felé, áll, kapaszkodik, de magától nem megy. A napokban az orvosok megerősítették, amitől a szülők már egy ideje tartottak: Adél valószínűleg autista. Mivel dongalábbal született, műtétek sora vár rá. Addig is kímélnie kell a lábait. Most gyógytornára jár, masszázsra, hidromasszázsra.

Édesapja hetente kétszer viszi Nyíregyházára és Vásárosnaményba. Az út oda-vissza összesen 200 kilométer hetente.

Tar Tamásnak nemhogy autója, még jogosítványa sincs. Így minden alkalommal meg kell kérni valakit, hogy segítsen. Havonta legalább 100 ezer forintot költenek utazásra. Ez nem sokkal kevesebb, mint a család egyhavi bevétele. Le kell mondani a bútorokról is – meséli egy korábbi, füstbe ment tervüket Tar Tamás. Eddig a 20 éves ágyukat sikerült kicserélni, és Noel is kapott egy ágyat.

Hogy Tamás szokott-e sírni, mikor senki sem látja? A válasz: sokat. Amikor a napokban a doktornő közölte vele, hogy kislánya nem véletlenül fordul a maga kis világába, hanem mert autista, elsírta magát. Ott, a doktornő előtt. – Noel leköti magát, kaptunk játékokat. Tabletet is – tette hozzá Tamás. Megjegyezte, a gyerekek nagyon „mamások”, de hiányzik az anyukájuk.

Tamás legnagyobb vágya, hogy a párja és Adél meggyógyuljon. Álmodik a közös születésnapról, amiből Marietta már második alkalommal marad ki. Az utóbbi időben Tamás videót készít Noelről, amit elküld az édesanyjának a kórházba. Marietta viszont nem jelentkezik be videón: – Nem tudnánk elviselni egymás látványát anélkül, hogy átölelnénk a másikat – magyarázza a fiatal édesapa.

Cservenyák Katalin

Aki segíteni szeretne a vámosoroszi családnak, pénzadományt az alábbi számlaszámra utalhat:

11773449-02484055

VámosorosziTar Tamás

Hirdetés

Szóljon hozzá!