Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rekord! A századik kínai konténervonatot fogadták idén Záhonyban

| 2021. 11. 17. | 15:29:00
Záhony visszakerülhet Európa logisztikai térképére.
Rekord! A századik kínai konténervonatot fogadták idén Záhonyban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megérkezett Celiz-projekt (Central European Logistics and Industrial Zone) keretén belül az idei századik kínai áruszállító konténervonat szerdán a záhonyi vasúti átrakóra - tájékoztatta az esemény koordinálásáért felelős társaság. Közleményükben azt írták, a jubileumi vonat a Rail Cargo Logistics RUS és a Rail Cargo Hungaria koordinálásában gördült be a Celiz-projekt központi helyszínére. Záhony történetében korábban még nem volt példa arra, hogy egy éven belül ennyi intermodális szerelvény közlekedjen a kontinentális selyemúton, tavaly ezen az útvonalon összesen 38 tehervonat érkezett.

A közlemény idézi Mosóczi Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárát, aki a Záhonyban tartott eseményen emlékeztetett, a kínai konténerforgalom négy éve indult újra Záhonyon keresztül, 2019-től pedig felpörgött a forgalom fejlesztése. A tervek szerint magyar-kínai közös üzemeltetésben a Ganzhou-Budapest útvonalon évente ezer vonatot terveznek indítani.

Ha ez összejön, egy év alatt, akár 88 ezer konténer léphet be az Európai Unió területére Záhonyon keresztül - mondta az államtitkár.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint Kínából az idei egymillió TEU (20 láb hosszúságú fém konténer) után 2024-re 1,7 millió TEU érkezhet vasúton. Ez már akkora mennyiség, hogy délebbre, Szlovákiába és Magyarországra kell terelni a már most is túlterhelt északi, fehéroroszországi és lengyelországi útvonalról a fuvarokat, mellyel Záhony visszakerülhet Európa logisztikai térképére - tette hozzá.

A következő időszakban a nagykövetség igyekszik elősegíteni, hogy több kínai tehervonat érkezzen Záhonyon keresztül az Európai Unióba, ezzel együtt határozottan támogatjuk, a vasúti infrastruktúra fejlesztését, valamint a Celiz keretein belül megvalósuló ipari park létrehozását - mondta el a közlemény szerint Feng Chun, a budapesti kínai nagykövetség első beosztottja.

Hirdetés
Hirdetés