Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Befejeződött a Nyírtasst és Nagykállót is magában foglaló zarándokút-beruházás

| 2022. 04. 01. | 08:58:00
A téma a hazai zsidóság öröksége. 
Befejeződött a Nyírtasst és Nagykállót is magában foglaló zarándokút-beruházás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkészült a Magyar zsidó örökség útja Kelet-Magyarországon című, a térség zsidó örökségét bemutató zarándokút – tájékoztatott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).
Március 31-i közleményükben azt írták: a most lezárult projektben Miskolcot, Sátoraljaújhelyt, Nyírtasst, Nagykállót és Makót érintő zarándokút készült 1,4 milliárd forintos európai uniós forrásból és kormányzati támogatással. A beruházás célja, hogy olyan idegenforgalmi szolgáltatásokat hozzanak létre az érintett településeken, amelyek „megőrzik és bemutatják a kelet-magyarországi régió zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét”. 

A zarándokút első állomása Miskolc, ahol korszerű kiállítástechnikai eszközökkel felszerelt látogatóközpontot hoztak létre. A második állomás Sátoraljaújhely, ahol 75 férőhelyes, imaszobával rendelkező zarándokszálláshelyet alakítottak ki a Teitelbaum Mózes csodarabbi sírját évente felkereső több ezer zarándoknak. Nyírtasson a háború előtti zsidó közösség hagyományainak felélesztésére új zarándokközpontot építettek, amelyben konferenciaterem, rituális fürdő, kóser étkező és tanház működik az egykori tassi főrabbi sírja mellett. Nagykállón szintén zarándokház épült modern kiállítótérrel, rendezvényteremmel, valamint információs pulttal, hogy a település Nagybalkányi úti régi zsidó temetője a mai napig a haszid zsidók zarándokhelye, ugyanis ott található a magyarországi haszidizmus atyjának, Taub Izsák Ezékiel csodarabbinak a sírja.

Az útvonal utolsó helyszíne Makó, ahol a makói zsidóság történetét, a csodarabbi és a cadikok életét és tetteit bemutató információs pontot alakítottak ki, és új út épült a zsidó temetőhöz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés