Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videó: közutasokba csapódott egy Renault az M0-son

| 2020. 06. 29. | 10:16:00
Nemzetközi körözést adtak ki a személyautóra.
Videó: közutasokba csapódott egy Renault az M0-son
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úton zajló munkálatok miatt bevezetett sebességkorlátozás és előjelzések figyelmen kívül hagyása, becsapódás a munkaterületbe, vészvillogó használatának mellőzése, tolatás az autópályán, a baleset után a helyszín elhagyása. Ezek külön-külön is súlyos hibák, ráadásul az imént felsoroltakat mind egyetlen esetnél követte el egy sofőr pár nappal ezelőtt az M0-ás autóúton a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkaterületének környezetében. Ismét csak a szerencsén múlt, hogy személyi sérülés nem történt. Az esetet rögzítette a társaság új kamerarendszere, a felvétel megtekinthető a Magyar Közút hivatalos YouTube csatornáján.

Elhajtott a helyszínről

Az elmúlt időszak heves esőzései miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szigetszentmiklósi mérnökségének munkatársai június 22-én az M0-ás autóút elválasztósávjának vízelvezetőit takarították, szabályosan kiépített mozgó forgalomterelés mellett. A munkaterület kezdetét egy tehergépjárműhöz kapcsolt ütközési energiaelnyelő berendezéssel jelölték. A munkaterület kezdete előtt már 2 kilométerrel az autósok figyelmét változtatható jelzésképű táblán hívták fel a belső sávban végzett munkálatokra és az ideiglenesen bevezetett 60 kilométer/órás sebességkorlátozásra, továbbá terelőkúpokkal is jelölték a közeledő munkaterületet.

Egy személygépkocsi minden előjelzést és a sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva a belső sávban haladt nagy sebességgel és csak az utolsó pillanatban vette észre a munkaterületet és az ott dolgozókat védő, ütközésienergia-elnyelő modullal felszerelt narancssárga teherautót, ekkor már késő volt, ezért belecsapódott a szerkezetbe. Bár az ütközés előtti pillanatokban bekapcsolta vészvillogóját, a becsapódás után nem használta tovább, hanem tolatott pár métert, miközben a felvételen jól látható, hogy egy másik autó közeledik ugyanabban a sávban, aki szerencsére időben sávot tudott váltani, így nem történt újabb ütközés. Ezek után a sofőr kiszállt az autóból, láthatósági mellény nélkül és nem tette ki az elakadásjelző háromszöget sem. A munkagépben az ütközés pillanatában szerencsére éppen nem tartózkodott senki, ezért személyi sérülés nem történt, a sofőrt és a munkaterületet is megvédő ütközésienergia-elnyelő szerkezet viszont használhatatlanná vált. Miután a balesetet okozó autós nem talált a munkagépnél senkit – a sofőr is a munkaterületen dolgozott –, mintha mi sem történt volna, visszaszállt az autóba, ismét tolatott, ami gyorsforgalmi úton fokozottan balesetveszélyes, és elhajtott a helyszínről.

A személyautóra a rendszám alapján nemzetközi körözés van érvényben, a társaság pedig a szerződött biztosító partnerén keresztül igyekszik gondoskodni a létfontosságú szerkezet mihamarabbi pótlásáról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés