Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezt ne feledje, ha közúti baleset részesévé válik!

| 2022. 12. 28. | 11:44:00
Az autó azonosításához jellemzően elegendő a rendszám és esetleg az alvázszám megadása.
Ezt ne feledje, ha közúti baleset részesévé válik!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár január elsejétől az autósoknak nem muszáj maguknál tartaniuk az autó forgalmi engedélyét és a jogosítványt, baleset esetén továbbra is meg kell adniuk a kárrendezéshez szükséges adatokat – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) december 28-án. Emlékeztettek arra, hogy ha az autó forgalmi engedélye és a jogosítvány érvényes és szerepel a magyar nyilvántartásokban, egy vasárnap életbe lépő jogszabálymódosítás miatt többé nem szükséges, hogy azokat mindig maguknál tartsák az autósok. A rendőrség a helyszínen, elektronikusan is tudja ellenőrizni ezeket az igazolványokat.

A Mabisz azt hangsúlyozta, hogy ha a közúti balesetben nem sérült meg senki, és az érintettek nem tartják szükségesnek a rendőrség értesítését, a felek továbbra is kötelesek átadni egymásnak a sofőr, a gépjármű és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat. Az autó azonosításához jellemzően elegendő a rendszám és esetleg az alvázszám megadása.

Kitértek arra is, hogy amennyiben a rendőrség értesítése nem kötelező – mert nem sérült meg senki –, de valamelyik fél mégis hívja a rendőrséget, akkor a járművezetőknek meg kell várniuk az intézkedést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés