Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mitől kerülhet gázolaj a motorolajba, és mit lehet tenni ilyen esetben?

| 2023. 05. 11. | 14:35:00
XXX
Mitől kerülhet gázolaj a motorolajba, és mit lehet tenni ilyen esetben?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy telnek a napok, hetek, hónapok, az autóban lévő motorolaj összetétele változik. Kerülhetnek bele kisebb szennyeződések, és az is megeshet, hogy rendkívül minimális, szinte észrevehetetlen mértékben gázolaj is kimutathatóvá válik benne.

Alapvetően ezzel nincs különösebb teendő, amíg ez az érték két százaléknál kevesebb. Ez ugyanis megtörténhet indítás alkalmával, valamint hidegen járó motornál is. Ugyanakkor ha ennél lényegesen több gázolaj lesz a motorolajban, akkor elégtelen lesz a keverék viszkozitása. Ez rövid úton motorhibához vezethet, hívja fel rá a figyelmet a Tamorin Kft.

Lehetőségek arra, hogy a gázolaj a motorolajba jusson

Abban az esetben, ha az égéstérben található üzemanyag-keverék nem megfelelően ég el, vagy gyullad be, akkor le tud folyni egészen az olajteknőig. Éppen ez eshet meg akkor is, ha a forgattyúsház, valamint az égéstér között található tömítések vagy dugattyúgyűrűk elhasználódnak.

Bizonyos esetekben az az oka, hogy gázolaj jut a motorolajba, hogy a DPF szűrő nem regenerál úgy, ahogyan kellene. Ilyenkor sajnálatos módon a motorolajba folyik vissza a gázolaj.

Ez a helyzet PD TDI autók esetében

A többlet gázolaj a motorolajban landolhat, ha a DPF szűrő meghibásodik és nem regenerál kellő módon. A PD-elem tömítetlensége szintén okozója lehet ennek a jelenségnek. Ebben az esetben vagy ki kell cserélni az O gyűrűt, de ha ez nem orvosolja a problémát, akkor a PD-elemet kell felújítani. Nem kizárt az sem, hogy a tandempumpa hibája áll a háttérben.

Ez a következménye annak, ha a motorolajba túl sok gázolaj kerül

A motorolajnak az a szerepe, hogy kenést biztosítson a motorban található komponensek számára. Ha nem lenne motorolaj ezek között az alkatrészek között, akkor közvetlenül érintkeznének a fém komponensek, ami azok gyors kopását eredményezné.

A köztes állapot az, amikor van ugyan kenés, de nem elégséges. Sajnos ez is motorhibához vezet, ami akár rendkívül gyorsan is bekövetkezet, olykor azonban több hónapig is elhúzódik a dolog.

Amikor nagyon hideg van, akkor viaszképződés történhet, és annak következtében olajnyomás-csökkenés léphet fel. Érdemes tudni, hogy a gázolaj miatt be tud sűrűsödni a motorolaj, ami pedig lerakódásokhoz vezet.

Hogyan előzhető meg a baj?

Ha rendszeresen ellenőrzi az ember a motorolaj szintjét, akkor még az előtt lehet lépni, hogy nagy probléma történne. Minél gyakrabban van használatban az autó, annál sűrűbben kell ezt megtenni. Átlagos esetben kéthetente elegendő erre sort keríteni.

Bármilyen rendellenességre derül fény, azonnal cselekedni kell. Néha nem árt letekerni a zenét, és meghallgatni a motor hangját, mert az is árulkodó lehet. Jó ötlet a fogyasztást is időről időre ellenőrizni. Az, aki nem halogatja azt, hogy szervizbe vigye a kocsiját, amikor szükséges, rengeteg pénzt megtakaríthat. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés