Hirdetés

Itt a nyolc alapszó, amit tudni kell az egyetemen

eduline.hu

2017.08.15. 09:14

Itt a nyolc alapszó, amit tudni kell az egyetemen
Fotó: Pixabay

Nem árt tisztában lenni a jelentésükkel.

Hirdetés

Hirdetés

Gólyaként a hallgatók egy sor új szóval találkoznak, nem árt már a legelején tudni, mi mit is jelentenek a fogalmak pontosan.

"Ha érteni akarod a felsőbbéveseket, az alábbi kifejezések pontos jelentésével is tisztában kell lenned" -írja az eduline.hu

Képünk illusztráció

Íme a kisszótár:

Zh: a legfontosabb kifejezések egyike, a zárthelyi dolgozat rövidítése. Ez nem vizsga, így nincs minden tárgyból zh, de ahol van, ott általában a vizsga előfeltétele a féléve folyamán írt zárthelyik legalább kettes átlaga.

Neptun: már nagyon korán megismerkedik vele minden egyetemista, főiskolás. Idén már nincs ETR, így a Neptun az egyetlen felület, amiben az összes ügyintézés végrehajtható, a tandíj befizethető, diákigazolvány igényelhető. Ebben kell felvenni a tantárgyakat és a vizsgákat is, illetve a zh-k eredményét is ide töltik fel.

Kollokvium: a legtöbb vizsga ilyen, amiből előadásokra jársz. Lehet írásbeli, szóbeli vagy kombinált. A vizsgaidőszakban kollokviumokat vehetsz fel a meghirdetett időpontokban (lásd: Neptun!), majd erre egy érdemjegyet kapsz.

Kredit: a tanulmányi munkád eredményének mértékegysége. Minden tárgyhoz tartozik egy meghatározott mennyiségű kredti, amit az alapján kap meg, hogy mennyi idő kell az elsajátításához. Általában a legfontosabb tárgyak bírnak a legtöbb kredittel. Alapképzésben 180 kreditet kell teljesíteni az abszolutóriumhoz.

Abszolutórium: egy végbizonyítvány, amit akkor kapsz meg, ha már minden tárgyból sikeres vizsgát tettél, már csak a szakdolgozat és/vagy a nyelvvizsga van hátra a diplomáig.

Szorgalmi időszak: a félév azon időszaka, ami a tárgyfelvételtől vizsgaidőszakig tart.

Passzív félév: amikor a hallgató nem szünteti meg a jogviszonyát, de nem is jelentkezik be az adott félévre, passzív félévet írnak jóvá neki. Ez lényegében a tanulmányok rövid szüneteltetése, ami nem számít bele az állami ösztöndíjba, tandíjat sem kell fizetni, de például diákigazolvány sem jár ez idő alatt.

Uv: az utóvizsga sokak jó barátja. Amennyiben egy vizsgaidőszakon belül már voltál egy tárgyból vizsgázni, de nem mentél át, az uv-n javíthatsz, amire külön időpontot hirdetnek a Neptunban.

egyetemgólya

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés