Hirdetés

Balaton: már szörföst, horgászt, vitorlázókat is kellett menteni

police.hu

2023.06.02. 08:37

Balaton: már szörföst, horgászt, vitorlázókat is kellett menteni

Pedig még csak most kezdődik a szezon.

Hirdetés

A pünkösdi hosszú hétvégén jelentősen megugrott a vízparthoz látogatók száma. Fürödni még kevesen merészkedtek be a vízbe, viszont sokan indultak el szörffel, vitorlással, és sok volt a horgász is. Sajnos a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak akadt is dolguk.

Szerencsére fürdőzőt nem kellett menteni a vízből, annak ellenére, hogy voltak, akik megmártóztak a Balatonban. Szörföst, vitorlást, csónakot viszont annál többet. Sőt, május 28-án életet mentettek a vízirendőrök. Szombaton egyedül indult horgászni egy 84 éves veszprémi férfi. A parton tartózkodók tettek bejelentést arról, hogy a Balatonszepezd előtti vízterületen egy idős horgász a csónakjával felborult. A Balatonföldvári Vízirendészeti Rendőrőrsről Rajj Mihály törzsőrmester és Ráncsik János Ádám ősmester, kishajóvezetők a szárazföldtől mintegy 150 méterre találtak rá a bajbajutottra, aki utolsó erejével kapaszkodott az átfordult eszközbe. Az egyenruhások a 84 éves férfit a szolgálati kisgéphajóba emelték, majd a csónakkal együtt biztonságban a partra vitték, ahol átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

Fonyódnál is hasonló eset történt. Egy vitorlás borult fel – itt egy 66 és egy 72 éves férfi került bajba. Szerencsére mentőmellényben voltak, így nem voltak közvetlen életveszélyben.

Szörföst is mentettek a keszthelyi városi strand előtt – itt úgy felerősödött a szél, hogy a szörfös nem tudott visszaszállni a szörfdeszkára. Balatonszárszó előtti szakaszon egy vitorlás kishajó futott homokpadra.

A vízirendőrök felhívják a figyelmet, hogy akik vitorlással, szörffel, csónakkal indulnak el a Balatonban, azok még fokozottabban figyeljék a viharjelzéseket. Hétvégén is előfordult, hogy a hullám felborított vitorlást. Szörfösök, vitorlások, csónakok kerültek bajba. A Balaton több területén volt ugyanis intenzív szél.

2023-ban 15 esetben 27 főt mentettek ki a vízből a vízirendőrök. Ez nem kirívó szám az előző évekhez képest, de azt figyelembe kell venni, hogy eddig nem volt túl jó idő. Most kezd emelkedni a víz hőmérséklete 20 fok fölé. Sajnos májusban két olyan sajnálatos esemény is történt, ahol a vízhőfok miatt történt meg a tragédia. Az egyik alkalommal egy 73 éves férfi 13 fokos vízben próbált a csónakja után úszni, és sajnos vízbe fulladt. Máskor egy 83 éves férfi ment be a vízbe, ami akkor 14 fokos volt. Sajnos ő is vízbe fulladt.
horgászéletmentésBalatonVitorlázószörfös

Hirdetés

Hirdetés