Hirdetés

Hirdetés

Nemzeti micsoda követezik? Pálinkastratégia!!!

MTI

2016.07.19. 17:35

Nemzeti micsoda követezik? Pálinkastratégia!!!

Folyamatosan javul a hazai pálinkák minősége.

Hirdetés

Még az idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása – közölte a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, a Pálinka Céh Egyesület sajtótájékoztatóján. Gál Péter elmondta: a pálinkastratégiát az FM a köztestületté alakult Pálinka Nemzeti Tanáccsal közösen kívánja kidolgozni. Ennek egyik fontos eleme lesz, hogy a magyar pálinka nemzetközi ismertségét, piaci versenyképességét, exportlehetőségeit növeljék. A helyettes államtitkár emlékeztetett:

a magyar pálinkakiválóságokat minden évben az országkóstolón választja ki egy szakértőkből álló bírálóbizottság. A pálinkafőzők itt visszacsatolást kapnak az általuk előállított párlatok minőségéről. Ez a minőség folyamatosan javul

– mondta. Hozzáfűzte: a pálinkakiválóságok leírását kötetbe rendezve jelentetik meg, ami nemcsak a tájékozódást segíti, hanem a pálinka szakmai nyelv fejlesztését is.

Nagy a verseny

Ismertetése szerint az idén a megmérettetésre mintegy félszáz kereskedelmi főzde 327 tétellel nevezett. A bírálóbizottság a tavalyi 107-tel szemben 172 tételt minősített pálinkakiválóságnak Magyarországon. Szokolics Ákos, a Pálinka Céh egyesület elnöke arról beszélt, hogy a Pálinka Céh célja, hogy hozzájáruljon a magyar pálinkakultúra fejlesztéséhez, piacképességének javításához. Az elnök újságírói kérdésre azt mondta, legalább százmilliárd forintra lenne szüksége az ágazatnak, hogy a nemzetközi mezőnyben is versenyképessé váljon a magyar pálinka.

A külföldi piacokon való helytállás az egyesület elnökségi tagja, Panyik Gáborné szerint sem képzelhető el állami segítség nélkül. A szakma Panyik Gábornénak köszönheti a magyarországi pálinkamester-képzés kidolgozását, jelenleg is ő a szakmai vezetője az 2012 óta működő rendszernek. A zsűri Magyarország idei legjobb pálinkájának címét az Árpád és Vadász Pálinkák – Kisrét Manufaktúra Kft. prémium piros vilmoskörte pálinkájának ítélte. A legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést ugyanez a cég kapta. A kft. tagja a Pálinka Céh Egyesületnek.

pálinka

Hirdetés

Hirdetés