Hirdetés

Hirdetés

Hová lett az áfa?

Eltűnt a húspultokból a csökkentés

hvg.hu

2016.10.06. 14:34

Hová lett az áfa?
illusztráció: pixabay.com

Visszakúszott az ár a tavalyi szintre.

Hirdetés

Nem látszódik a sertéshús árán a januártól érvényes jelentős áfacsökkentés, mert a nemzetközi helyzet év közben erősen fokozódott -írja a hvg.hu.

A sarki hentes széttárja a kezét, amikor arról kérdezzük, miért adja 1200 forintért a sertéslapockát, hiszen az áfacsökkentés következtében januárban még 1000 forint körül mozgott az átlagos ára. „Én is ennyiért kapom, higgye el” – mondja, több magyarázatra pedig nincs ideje. Csúcsidő van, pörög az üzlet, jönnek a sültkolbászra ácsingózó ebédelők.

A vásárlók is beletörődve fogadják, hogy a sertéscombért illetve a lapockáért többnyire mindenhol 1100-1200 forintot kell adniuk. A sertéshús áfájának csökkentésére már csak halványan emlékeznek.

A 27 százalékos áfa 5 százalékra csökkentéséből származó előnyöket a kisebb hentesboltok általában eleve nem tudták átadni a fogyasztóknak, mert az ágazatban jellemző áfaeltüntetési praktikák miatt ők már korábban is csaknem nettó áron árulták a portékájukat. A nagyobb láncok árképzését pedig az egyedi akciók miatt szinte lehetetlen pontosan követni - írja a lap.

Hirdetés

Hirdetés