Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabolcsban kell a legtöbbet várni a pénzre

| 2016. 12. 28. | 14:03:00
Csúsznak a kifizetések.
Szabolcsban kell a legtöbbet várni a pénzre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még úgy is többet késtek a számlák rendezésével a cégek az első háromnegyed évben, hogy megnőtt az átlagos fizetési határidő. A legtöbbet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell várni pénzünkre, ilyen szempontból a legjobb Zala és Nógrád megye - írja a Profit7.hu.

Az év első háromnegyedében az átlagos fizetési határidő valamelyest növekedésnek indult. Míg 2014 és 2015 azonos időszakába még átlagosan 26 nap körül alakultak, addig a számlafizetési határidők idén már a 27,5 nap közelében járnak. Az átlagos késedelem jelenleg meghaladja a 17 napot, míg kettő illetve egy évvel korábban még csak 15 nap körüli késések voltak jellemzőek a első három negyedéves adatok alapján.

Nemcsak az átlagos késedelem növekedett 2015-höz képest, hanem a késve fizetett számlák részaránya is megemelkedett 0,7 százalékkal. A visszaesés ellenére még mindig a számlák közel kétharmadát pontosan fizetik a cégek, ami másfél százalékkal meghaladja a 2014-es eredményeket.

A legkisebb fizetési határidőt az oktatással, valamint a művészettel, szórakoztatással és szabadidős tevékenységgel foglalkozó cégek körében tapasztalhatjuk, ahol nem éri el a 15 napot a számlák lejárati dátuma. Ugyancsak alacsony – 18 nap alatti – fizetési határidőt kapnak szállítóiktól a bútorgyártó, az egészségügyi illetve a vendéglátóipari cégek. A szigorú fizetési határidők következtében pedig egyre kevesebb cég tudja tartani a fizetési határidőket.

A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban lehet számolni, ahol meghaladja a 40 napot az átlagos számlafizetési határidő. Ezekben az ágazatokban valamint a gumitermékek gyártásában – a korábban is magasnak számító 37 nap feletti fizetési határidők ellenére – tovább növekedett a szállítók által meghitelezett napok száma. Ezekben a szektorokban a fizetési határidők mellett növekedett a lejáratig fizetett számlák részaránya is az elmúlt 12 hónapban.

A legnagyobb fizetési késedelemmel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell számolni, ahol a cégek utalásaira több, mint 31 napot kell várnunk a lejáratot követően.

A második és harmadik legtöbbet késő Fejér és Vas megye a lejáratot követően átlagosan 23 illetve 22 nappal fizet. A legpontosabban – átlagosan 11 nap késéssel – Zala és Nógrád megye vállalkozásai tesznek eleget fizetési kötelezettségeiknek. Őket 12 napos átlaggal Somogy és Baranya megye követi.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés