Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kertészkedők, figyelem! Indulhat a mag- és tapasztalatcsere

| 2017. 02. 28. | 11:21:00
Sóstóra várják az érdeklődőket.
Kertészkedők, figyelem! Indulhat a mag- és tapasztalatcsere
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közeledik a tavasz, kezdődnek a mezőgazdasági munkák. A kiskertek tulajdonosai talán már meg is keresték tavalyról megmaradt vetőmagjaikat.  Ha elégedetlenek készleteikkel, március 4-én, szombaton a Sóstói Múzeumfaluban beszerezhetik a hiányzókat vagy elcserélhetik a fölösleget.

Az immár második Magbörze célja, hogy sokféle tájjellegű, ma már unikálisnak tekinthető zöldség- és virágmag cseréljen gazdát, ezáltal a program segítse a biológiai változatosság fenntartását, és a megyében található néprajzi kistájakra jellemző növényfajok megőrzését.

A szervezők reményei szerint nemcsak mag-, hanem tapasztalatcsere is zajlik majd a programnak helyet adó Pálinkaházban, amelyre a hivatásos kertészek mellett a növénytermesztés iránt érdeklődő szülőket, nagyszülőket és gyermekeket is várják. A kisebbek fűfejet, termésképet és csíráztató ládácskát is készíthetnek a skanzen múzeumpedagógusainak segítségével.

A délelőtt folyamán Baktay Borbála, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ igazgatója tart előadást a génbankban tárolt növényekről, és Zalatnay László agrármérnök, a Nyíregyházi Kosár Közösség önkéntese mondja el magvas gondolatait a friss élelmiszerek fogyasztásának előnyeiről. Aktuális problémákhoz kapcsolódnak, hiszen a felnövekvő nemzedék egyre több tagja szenved valamilyen túlérzékenységben, életminőségük javítása fontos feladat, amihez a Sóstói Múzeumfalu Magbörzéjén is kereshetünk megoldásokat.

Az előadásokkal tarkított program délelőtt 10-kor kezdőődik, és délután kettőig tart.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés