Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Biztosított a hazai gabonaellátás

| 2017. 09. 10. | 14:54:00
Még exportra is jut belőle.
Biztosított a hazai gabonaellátás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország gabonaellátása biztosított a tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére, és a terményből exportra is bőven jut - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a 15. euroregionális kenyérfesztiválon Győrben.

A tárca az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében idézte az államtitkárt, aki azt mondta: az őszi búza aratása mindenhol befejeződött, 958 ezer hektáros területről 5 millió tonnás a termés. A legmagasabb termésátlagokat Tolnából és Baranyából jelentették.

Az átlaghoz képest több étkezési őszi búza termett az idén. Az étkezési és a takarmánybúza aránya általában 30-70 százalékos, idén viszont körülbelül fele-fele arányú.

Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy az étkezési és a takarmánybúza aránya Győr-Moson-Sopron megyében még ennél is jobb, 75-25 százalékos. A nagyobb mennyiségű étkezési búza növelheti az ágazat kiviteli arányát is - jelezte.

Közölte azt is, hogy országos átlagban hektáronként 5 tonna hozammal 1 millió tonna őszi árpa került a magtárakba.

Az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása biztosított, emellett exportra is bőven jut a termésből, a géntechnológiai módosításoktól mentes, kiváló minőségű magyar gabona keresett árucikk Európában - hangsúlyozta az FM államtitkára a tárca közleménye szerint.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés