Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jön a lengyel. Merre tovább, szabolcsi alma?

| 2017. 12. 12. | 17:21:00
Szinte teljesen magára hagyták az ágazatot.
Jön a lengyel. Merre tovább, szabolcsi alma?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egykor virágzó szabolcsi almáskertek nagy része mára siralmas képet mutat. Az ágazat megmentése, felvirágoztatása a célja annak a tanácskozásnak, amely december 13-án  délelőtt 10 órakor kezdődik az Újfehértói Kutató Állomáson (Újfehértó Vadas tag 2.)

Szabolcs-Szatmár Bereg megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet.

Az ágazat szinte teljes magára hagyatottsága miatt

a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények döntő része mára siralmas képet mutat: a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya és más problémák miatt ma elhanyagolt almáskertek tömkelegével találkozunk.

A termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak, és tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy

a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar alma helyét.

A „Merre tovább, szabolcsi alma?” című rendezvény elsődleges célja a figyelemfelkeltés, amely a FruitVeB, az ÉKASZ és az AMC, valamint termelők azon összefogását szimbolizálja, amely segíthet a szabolcsi alma megmentésében. A rendezvény célja továbbá bemutatni azokat a kezdeményezéseket, bevált módszereket, programokat, amelyek alkalmazásával a szabolcsi alma újra visszanyeri méltó helyét a piacon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés