Járvány. így változtak a magyar vásárlási szokások

MTI

2021.02.28. 09:05

Járvány. így változtak a magyar vásárlási szokások
A tartós élelmiszerek és az egészségmegőrző készítmények aránya nőtt (Fotó: Freepik)

Íme, a fő vesztesek és nyertesek.

Hirdetés

Hirdetés

A koronavírus hatására megváltoztak a vásárlói szokások, és módosult a fogyasztói kosár összetétele is – állapította meg egy kutatás. Az Óbudai Egyetem felmérésből kiderül: a vírushelyzet legnagyobb vesztese a szolgáltatási szektor; nem volt olyan szolgáltatástípus, amelynél ne tapasztalták volna az igénybevétel visszaesését.

Legnagyobb mértékben a nagyobb ruházati üzletek, a kisebb élelmiszerboltok, valamint a nagy bevásárló központok és az éttermek látogatottsága esett vissza a járvány hatására. A megkérdezettek fogyasztói kosarában a tartós élelmiszerek és az egészségmegőrző készítmények aránya nőtt a legnagyobb mértékben a koronavírus járvány hatására.

Az egyes generációk vásárlási aktivitása jelentősen különbözik – hívták fel a figyelmet a kutatók. A legerősebb fogyasztói aktivitást a Z generáció mutatta a járvány idején, a 18-25 év közöttiek tagjaiból került ki a nagy bevásárlóközpontok, a kisebb élelmiszerüzletek és főként az éttermek látogatóinak többsége a vírushelyzet idején. A ruházati és tartós fogyasztási cikkek, valamint a művelődés és szórakozás kategóriájában az Y generáció tagjai (26-35 év) képviselték a legnagyobb fogyasztói bázist. A gyógyszereknél az idősebb, 56-65 év közötti válaszadók fogyasztása volt mintaátlagot meghaladó mértékű – tették hozzá.

Az eredmények alapján a szolgáltatási szektor legfőbb vásárlói köre az X generáció (36-45 év) lett a járvány idején. Ezen korcsoport tagjai mutatták a legnagyobb vásárlóerőt, mind a szépészeti szolgáltatások, utazási irodák, biztosító társaságok, cukrászdák és műszaki üzletek esetében is.

A kutatók 6804 kérdőívet dolgoztak fel, a felmérés online módon zajlott.
vásárlásjárványfogyasztáskoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés