Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

AdBlue: nyugtat a főtitkár

| 2021. 10. 26. | 16:50:00
A magas földgázáraknak köze van a hiányhoz.
AdBlue: nyugtat a főtitkár
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem lesznek ellátási gondok az AdBlue kapcsán, az egyes töltőállomásokon tapasztalható készlethiány oka egy kisebb pánik – vélekedik Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. A szakember a napi.hu érdeklődésére elmondta: a AdBlue a műtrágyagyártás mellékterméke, amely egy, a modern dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen adalék. Nemrég azonban a magas földgázárak miatt egyes vegyi üzemek, mint például a szlovák Duslo, korlátozta termelését, ami miatt az európai AdBlue-készletek csökkenni kezdtek.

A hír hallatán – magyarázta a portálnak – sokan pánikszerű felvásárlásba kezdtek, hiszen enélkül az Euro 5-ös és annál újabb dízelmotorok elektronikája letilt, a járművek nem indulnak el. A környező országokban hirtelen többszörösére ugrottak az eladások, amelyre az ellátási lánc egyszerűen nem volt felkészülve.

Grád Ottó kiemelte, az AdBlue nem tartható el túl sokáig, így a drágán megvett készletek lehet, hogy a hulladékudvarokban végzik. Szerinte a műtrágyagyártók ki fogják elégíteni az igényeket, arra viszont számítani kell, hogy az adalék egy ideig drágább lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés