Hirdetés

Rezsi: már az „új korszakban” vagyunk

Szabolcsihir.hu

2022.08.17. 08:35

Rezsi: már az „új korszakban” vagyunk
A jövő évi árak karácsony körül derülnek ki. (Fotó: Freepik)

Havi 144 köbméter felett már augusztusban a hétszeres díjat kell fizetni.

Hirdetés

Az MVM honlapján elérhető tájékoztató szerint mostantól az állandó havi átalányt fizetőknek minden hónapban azonos, 144 köbméternyi gázmennyiséget számolnak el rezsicsökkentett áron; mindenki másnak, köztük a havi diktálóknak, az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján osztják el a felhasználható mennyiséget – emlékeztet az Infostart.hu.

Mint írják, az augusztus elsejét megelőző időszak fogyasztása nincs hatással arra, hogy a mostani időszakban ki milyen mennyiséget kap kedvezményesen.  Az „új korszak” idén augusztus elsején indult el, az első egyéves periódus jövő július 31-éig tart, ebben a periódusban kell beleférni az 1729 köbméterbe, ez az elsődleges alapszabály. E tekintetben ők a hazai gázfelhasználókat két csoportba osztják: az egyikben az átalány szerint fogyasztók vannak, a másikban pedig a diktálással vagy szolgáltatói becsléssel fizetők. Az átalány szerint fizetőknél a 144 köbméteres szintet érdemes figyelni, megkeresni, hogy a gázszámlában mekkora gázmennyiséget vett figyelembe a szolgáltató a megelőző fogyasztási adatok alapján. Ha 144 köbméter alatti az átalány szerinti számla, akkor nem kell semmilyen változásra számítani.

Ha viszont 144 köbméter fölötti mennyiséget küld átalányban a szolgáltató, akkor havi 144 köbméterig terjedően a rezsicsökkentett gázárat kell figyelembe venni a fogyasztóra, az e fölötti részre azonban a piaci lakossági gázár vonatkozik, amely országos átlagban nagyjából 102 forint helyett 732,4 forint augusztusban és szeptemberben, ezt követően pedig decemberig 752,5 forint – a jövő évi árak majd karácsony körül derülnek ki.

gázárrezsi

Hirdetés

Hirdetés