Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány a geotermikus energia felé fordulhat

| 2022. 10. 22. | 11:11:00
Magyarország termálhatalom, aminek szerepe lehetne a gázfüggőség levetkőzésében.
A kormány a geotermikus energia felé fordulhat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány úgy döntött, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését, amely az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudja csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát – közölte október 22-én a Technológiai és Ipari Minisztérium.

„Magyarország az európai átlagnál kedvezőbb geotermikus adottságokkal rendelkezik. A geotermiában rejlő energetikai potenciál viszont nem magától értetődő, valamennyi szereplőnek tennie kell érte, hogy ez hasznosuljon: paradigmaváltásra van szükség. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága az ösztönző jogszabályi- és a vonzó befektetői környezet kialakításával, valamint az előremutató földtani kutatási adatok biztosításával járul hozzá az ország önfenntartásához” – hangsúlyozta Biró Marcell, a hatóság elnöke.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter rámutatott: a kormány az energiaátmenet, ellátásbiztonság és megfizethetőség érdekében az összes energetikai ágazatot érintő programot dolgozott ki, ami az évtized végéig összesen 16 milliárd euró beruházást jelent. Ebben többek között szerepel a geotermia is, hiszen környezetbarát alternatív energiát képes biztosítani a hagyományos tüzelőanyagok elégetése helyett, míg az egyéb megújuló energiaforrásokkal szemben az év teljes időszakában, éjjel-nappal hasznosítható az energiatermelésre.

A termálvizes kapacitások minél szélesebb körű hasznosítása érdekében ugyanakkor egyszerűsíteni és egységesíteni szükséges a geotermikus energiahasznosításra vonatkozó eljárásrendet, a kutatás, az engedélyezési eljárások, a hatósági felügyelet tekintetében egyaránt – írták.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés