Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így spórolunk: negyedével csökkent a gázfogyasztás

| 2023. 02. 11. | 17:32:00
Termosztát le, pulóver fel!
Így spórolunk: negyedével csökkent a gázfogyasztás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csökkent tavaly decemberben az energiafogyasztás Magyarországon az előző évihez képest: a földgázfogyasztás 24 százalékkal, a villamosenergia-felhasználás pedig 8,2 százalékkal esett vissza – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a honlapján publikált adatok alapján. Ismertették: a HMKE- (háztartási méretű kiserőmű) termelés előzetes becslését tartalmazó adatok alapján a villamosenergia-felhasználás 8,2 százalékkal csökkent.

A bruttó rendszerterhelés maximuma 4,5 százalékkal maradt el a tavaly decemberi csúcsértékétől.

Az előállítás 2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a magyar importarány 28 százalék körül alakult.

A MEKH tájékoztatása szerint a magyarországi földgázfelhasználás az előző évihez képest 24 százalékkal csökkent, a csúcsnapi felhasználás 503 gigawattórát tett ki, amely 2014 óta a legalacsonyabb érték. A magyarországi ellátásban a nettó import volumene 3,1 terawattóra volt. Ez jelentős (23 százalékos) növekedés tavaly decemberhez képest, amikor átmenetileg nem érkezett Magyarországra hosszú távú szerződés keretében gáz, és ezért a tárolói ellátás dominált – ismertették. Hozzátették: a szokásos téli nettó importtól azonban lényegesen elmaradt a decemberi mennyiség, sőt még a novemberi alacsony szinthez képest is közel felére csökkent.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés