Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem vicc: jön az 500 forintos fagylalt!

| 2023. 04. 19. | 21:54:00
Idén 10-15 százalékkal többe kerül egy öt dekagrammos gombóc, mint tavaly.
Nem vicc: jön az 500 forintos fagylalt!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jó idő közeledtével sorra nyitnak a fagyizók. Jellemzően növekedtek az áraik tavalyhoz képest; a drágulást leginkább az alapanyagköltségek és az energiaárak emelkedésével magyarázzák.

Egy pécsi cukrászdában egy gombóc hagyományos fagylalt 500 forintba, a cukormentes változat pedig 550-be kerül, ami a tavalyi árakhoz képest nagyjából 10 százalékos áremelést jelent. A hely tulajdonosa a fagylalt drágulását elsősorban az energia és az alapanyagok áremelkedésével magyarázta. – Szeretnénk ezt az árszintet tartani a szezon végéig, de ez függ attól is, hogy az alapanyagárak mennyire mennek fel. Hogy csak egy példát mondjak: a cukor ára össze-vissza ugrál. 100 forintos differenciák is vannak – nyilatkozta Raus Csaba, a hely tulajdonosa az RTL Híradójának.

Példaként hozták fel a gyümölcspöréket is. Azok jellemzően Olaszországból érkeznek, és az áruk 3500 forint körül alakult tubusonként tavaly, idén azonban 4500-5000 forintot kell fizetni függően az íztől.

Más cukrászdában is járt a Híradó. Vámospércsen a tavalyitól 50 forinttal drágább, 420 forint a fagylalt idén. – Meg kellett húznunk egy határt. Most az a cél, hogy jöjjünk ki nullára. Aztán majd a következő években profitot is termelhetünk – mondta Nagy Eszter, cukrász. Hozzátette, a forgalom csökkenésére is számít. Szerinte több család, akik korábban heti kétszer-háromszor jártak hozzájuk fagyizni, idén nem engedhetik meg maguknak ennyiszer az édességet.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint idén 10-15 százalékos drágulás várható a fagyizókban. Egy öt dekagrammos gombóc ára leginkább 450-500 forint lehet. A drágulást elsősorban az energiaárak megugrásával magyarázta, hiszen több cukrászdának is a tavalyi tízszeresére nőtt a rezsije, emellett az alapanyagok árai is nagyot emelkedtek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés