Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olcsóbban kapják a gázt és az áramot a vállalkozások

| 2023. 05. 05. | 14:09:00
A kormány rezsivédelmi rendszere év végéig biztosan hatályban marad.
Olcsóbban kapják a gázt és az áramot a vállalkozások
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A korábbi időszakhoz képest májustól a vállalkozások nagy része sokkal olcsóbban tudja vételezni a gázt és az áramot – mondta az energiaügyi miniszter május 5-én a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szerencsen, az MVM helyi ügyfélszolgálati irodájának átadásán.

Lantos Csaba hangsúlyozta, a kormány rezsivédelmi rendszere év végéig biztosan hatályban marad, a törekvés pedig az, hogy ezt az intézkedés a jövőben is fenntartható legyen.

A miniszter beszédében elmondta, a tavalyi év hosszú távon elviselhetetlen energiaárakat hozott magával. A lipcsei áramtőzsdén augusztusban például volt olyan nap, amikor ezer euróba került egy megawattóra áram és 350 euró fölé emelkedett egy köbméter gáz ára. Azóta ugyan rendeződtek az árak, de a pandémiát megelőző időszakhoz viszonyítva továbbra is magasak maradtak. Az olcsó és bőséges energia időszaka elmúlt, így elsőrendű fontosságúvá vált az ellátás biztonsága, ebben a tekintetben a kormány intézkedéseinek köszönhetően az ország jól állta ki a próbát – hangoztatta.

A tárcavezető szerint a fenntartható és stabil hazai energiarendszer létrehozásában fontos szerepe volt a rezsicsökkentésnek, 2013-tól Európában messze a legalacsonyabb áron jutnak hozzá a hazai fogyasztók a földgázhoz és az áramhoz.

Az energiaár-támogatást minden magyar háztartás élvezheti, a tavalyi változtatások ellenére az átlagfogyasztás szintjéig minden háztartás számára továbbra is elérhető ez a kedvezmény – hangsúlyozta. Lantos Csaba megjegyezte, fontos volt a kabinet számára, hogy a nem lakossági szereplők, szociális és közintézmények, valamint vállalkozások elérhető áron, jelentős kedvezménnyel jussanak hozzá az energiához. Emlékeztetett, a tavaly elindított "rezsivédelem 2.0" sokak számára jelentett magasabb energiaszámlákat, ami miatt sokszorosára nőtt az MVM ügyfélforgalma. A megemelkedett ügyintézési idő miatt telefonon is nehezen voltak elérhetőek az ügyfélszolgálatok, ennek kiküszöbölésére növelték meg a ügyfélszolgálati pontok létszámát.

Ezzel sikerült teljesen kezelhető méretűvé tenni a várakozási időket, "minden szempontból elértünk oda, ami normálisnak tekinthető" – fogalmazott a miniszter.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a megnyitón arról beszélt, sok infrastrukturális beruházás van folyamatban Tokaj-Hegyalján, de legalább ilyen fontos, hogy az ügyeiket gyorsan és helyben intézhessék az itt élők. Kiemelte, Miskolc mellett immár Szerencsen is van az MVM-nek állandó ügyfélszolgálati irodája.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés