Hirdetés

Agrometeorológia: most majd a sok eső miatt lesz drága az élelmiszer?

mti

2023.06.08. 16:20

Agrometeorológia: most majd a sok eső miatt lesz drága az élelmiszer?
(Fotó: illusztráció)

Folytatódik a csapadékos időjárás

Hirdetés

A fejlődésben lévő nyári növényeknek nagyon jól jön az eső, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodnak - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: a hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívül nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A nedvességre főként a Tiszántúl északi felén volt igen nagy szükség, ahol a megelőző száraz időszakban már az aszály jelei mutatkoztak.

Az elmúlt öt napban a Dunántúl nagy részén 20-50 milliméter, Nógrádban 40-90 milliméter, de a keleti határszélen is 20 milliméter fölötti mennyiség esett, ugyanakkor az Ormánságban és foltokban az Alföldön egyelőre csak 2-4 milliméter hullott. A 30 napos csapadékösszeg az ország nagy részén jelentős, 20-60 milliméteres többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, 10-30 milliméteres hiány Szolnok térségében és a Felső-Tisza vidékén mutatkozik.

A hőmérséklet változékonyan alakult az elmúlt egy hétben, múlt csütörtökön és pénteken még 30 Celsius-fok közeli maximumok voltak, majd egy hidegfront nyomán lehűlt a levegő, vasárnap reggel keleten 10 fok alá, az Északi-középhegység térségében többfelé 5 fok alá hűlt a levegő. A hét eleje óta a tartósabban csapadékos területeken csak 20-23 fok körül, míg máshol 25-27 fok között alakul a hőmérséklet.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az őszi búza és a repce a magképződés fázisában jár, az árpa már szépen szőkül. A talajban kellő nedvesség áll rendelkezésre a fejlődásükhöz és a hőmérséklet is megfelelő. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodnak.

A kukorica és a napraforgó számára igen jókor érkezett a csapadék, szépen fejlődnek a növények, de a gyomoknak is kedvez az időjárás. A legfrissebb, május második felére vonatkozó, a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke országszerte jóval magasabb a sokéves átlagnál, azaz a növényzet fejlettebb a szokásosnál.

A folytatásban a hét végéig marad a záporos, zivataros időjárás, foltokban kialakuló felhőszakadásokkal, majd a jövő hét elejétől csak elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani. A jövő hét elején pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb órákban is alig lesz több 20 foknál. Az egyre szaporodó növényvédelmi munkákat szombatig a csapadék, vasárnap és hétfőn pedig a megélénkülő, többfelé meg is erősödő szél akadályozza.

mezőgazdaságagrárium

Hirdetés

Hirdetés