Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatvan év börtönt osztott ki a nyíregyházi bíróság

| 2018. 10. 30. | 15:51:00
A cigis maffia tagjai hűvösre kerülnek.
Hatvan év börtönt osztott ki a nyíregyházi bíróság
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Járásbíróság bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban – négy kivételével – valamennyi vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint I. rendű vádlott 2015. év novemberétől létrehozott egy – saját irányítása alatt álló – több fős bűnszervezetet. A bűnszervezet tagjai rendszeresen szereztek be Ukrajnából jelentős mennyiségű, adózatlan cigarettát, melyet a Tiszán csónakkal átúsztatva csempésztek Magyarország területére, s itt értékesítették.

A vádlottak a bűncselekmények elkövetésekor más személyek nevén lévő mobiltelefonokat használtak, amelyeket folyamatosan cseréltek. Beszélgetéseik során a települések, utcák, személyek neve helyett fedőneveket használtak, az ukrán féllel pedig többnyire rádió adó-vevőn tartották a kapcsolatot.

A bűnszervezet vezetője I. rendű vádlott volt, s utasításaira II. rendű vádlott gondoskodott a szállításhoz szükséges járművek beszerzéséről, a sofőrök és felvezetők irányításáról, valamint a csempészett cigaretta értékesítéséről. Ebben segédkezett III. rendű vádlott is.

IV., V. és VIII. rendű vádlott figyelte a bűncselekmény elkövetése során a hatóság tagjait, s ők tartották a kapcsolatot az ukrán féllel. VI. rendű vádlott végezte a cigaretta szállítását, VII. rendű vádlott pedig figyelőként közreműködött, valamint az ukrán fél által Tiszán átúsztatott cigarettát fogadta, és vitte a továbbszállító járművekhez vádlott-társaival. IX. és X. rendű vádlottak a becsempészett cigaretták értékesítését szervezték.

A vádlottak – valamint további, ismeretlen társaik – 2015. novembere és 2016. júliusa között 6 alkalommal összesen legalább 53.471 doboz cigarettát csempésztek Magyarországra, és ezzel az állami költségvetésnek közel 40 millió forintos kárt okoztak.

Az ítélet nem jogerős.

Hirdetés
Hirdetés