Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán is utcára vonultak a szakszervezetek

| 2019. 01. 19. | 17:21:00
Elvárják, hogy álljanak szóba velük.
Nyíregyházán is utcára vonultak a szakszervezetek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Verőfényes napsütésben kezdődött Nyíregyházán a szombat délutáni demonstráció. A kissé csípős hidegben folyamatosan érkeztek a járművek, végül egy újabb körútszakaszt is meg kellett nyitni, hogy a hetven autó elférjen a külső sávban.

A félpályás útlezárást 13-tól 17 óráig hirdették meg. A körúton a Mák utcai kereszteződéstől a Bujtosi-tó mellett, a benzinkútig sorakoztak fel az autók. A forgalomlassító demonstrációt a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezte, csatlakozva a Magyar Szakszervezeti Szövetség országos megmozdulásához. A szakszervezeti zászlók mellett azonban pártok zászlói is feltűntek, így a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a LMP is képviseltette magát, de civilek is beálltak a sorba.

Újabb autónak keres helyet a sorban Csobán János

A demonstrálók jó hangulatban beszélgettek egymással, függetlenül attól, ki melyik párt vagy szakszervezet képviseletében jelent meg. Többen elmondták, hogy a „rabszolgatörvény” elfogadásával telt be a pohár.

Dudálással, integetéssel, kiabálással fejezték ki szimpátiájukat a kocsisor mellett elhaladó autósok, kamionosok, egyszer szólt ki valaki az ablakon, mondván: „kevesen vagytok”.

Kedves színfoltja volt a demonstrációnak egy nyírteleki édesapa és lánya. Forró teát hoztak a demonstrálóknak, a hölgy maga sütötte muffint kínált.

A szakszervezetek demonstrációjának célja változatlanul a korábban megfogalmazott négy pont:

  • Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  • Emeljék a minimálbért legalább két számjegyű mértékben, állítsák vissza a cafetériát, rendezzék a közszféra béreit!
  • Követeljük a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  • Követeljük egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig.

A szervezők képviseletében Csobán János ügyvivő (Vasas Szakszervezeti Szövetség Észak-alföldi Regionális Képviselet) érdeklődésünkre elmondta: – Örülök, kicsit megnőtt az önbizalmunk, hogy amit decemberben elkezdtünk, jó irány, az emberek elégedetlenek. Várakozáson felüli volt a részvétel a  demonstráción, a január 5-i eseményhez képest kétszer annyian jöttek el.

Az időjárás is kegyes volt, de – emlékeztetett – az év eleji demonstráció bizonyíték volt arra, hogy hóban-fagyban is képesek utcára vonulni. „Folytatni fogjuk, míg a párbeszéd el nem kezdődik” - tette hozzá.

Teát, sütit hoztak Nyírtelekről

A „rabszolgatörvény” elfogadása óta már kaptak jelzést arról, hogy cégek megváltoztatják a munkaszerződést. Cégnevet nem említett, csak annyit, hogy debreceni az a vállalkozás, ahol azzal tolták az új munkaszerződést a dolgozó elé, hogy vagy aláírja, vagy kirúgják.

Toldi Miklósné elnök hozzátette: – Nincs az a jogállam, amelyiknek a kormánya ne állna szóba a szakszervezetekkel. Elvárjuk, hogy nevezzenek ki tárgyaló delegációt.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés