Hirdetés

Szenzáció: az első hangok Debrecenből

unideb.hu

2019.10.03. 15:29

Szenzáció: az első hangok Debrecenből
Fotók: unideb.hu

Az eszköz nélkül a gyermekek valószínűleg egész életükben siketek és akár teljesen némák maradtak volna.

Hirdetés

Hirdetés

Bekapcsolták a hallásjavító implantátumokat, így már hallja a hangokat az a két gyermek, akiket még augusztusban műtöttek meg a Debreceni Egyetemen. Hazánkban elsőként ők kapták meg a különleges, beszédfejlődést is jelentősen segítő hallókészülékeket - írja az unideb.hu.

A legmodernebb hangfeldolgozási technológiát alkalmazó belsőfül-implantátumokat Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem (DE) fül-orr-gégészeti klinikáján ültették be egy másfél, valamint egy három és fél éves gyermek mindkét fülébe.

A beavatkozás után hat héttel, szeptember 24-én helyezték fel a külső egységeket és kapcsolták be a hallókészülékeket. Az egyik gyermek, Benjámin hallása születésekor még ép volt, beszélni is megtanult. A szülők tavaly vették észre, hogy egyre romlott a kisfiú hallása, az elmúlt egy évben pedig már egyáltalán nem hallott és nem beszélt. A hagyományos hallókészülék nem segített, az új fejlesztésű hallásjavító implantátum bekapcsolásakor viszont egyből érzékelte a külvilág hangjait.

- Minden gyermek máshogy reagál az első hallásélményre. Benjámin nagyon együttműködő és türelmes volt. Koncentrált, figyelte, hogy mi történik és a viselkedéséből egyértelműen kiderült, hogy hallja a hangokat – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Rezes Szilárd Gyula, a DE Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

A dániai Oticon Medical új fejlesztésű implantátumát a cég lengyel szakembere Robin Turek és Kunkli Ferenc, a Debreceni Egyetem elektrofiziológiai mérnöke közösen állították be.

- A hallókészülék bekapcsolásakor fokozatosan adagoljuk a hangot és emeljük a hangerőt. Azt nézzük, mi a gyermek reakciója. Szemmozgás és magatartásváltozás alapján állítjuk be a minimális hallásküszöböt. A hallásélményt kiváltó elektromos stimulációt az elektróda minden egyes elvezetésében úgy állítjuk be, hogy az komfortos legyen a gyermeknek, azaz hallja a hangot, de ne érje el azt a küszöböt, ami már kényelmetlen – részletezte Kunkli Ferenc.

Az alapbeállítást követően rendszeres utánhangolás, apró finombeállítások következnek, hogy a gyermek hallópályájához a lehető legtökéletesebben illeszkedjen a készülék működése. A hallókészüléket egy éven át havonta kell állítani a változó hallásküszöbnek és komfortszintnek megfelelően.

- Ahogy fejlődik a gyermek, remélhetőleg egyre jobb lesz a hallásküszöbe, hiszen most mindkét oldalon szimmetrikusan trenírozva lesznek a hallópályák. Ám az, hogy milyen lesz a beszédértése, nagyban függ a készülék beállításától és a folyamatos gyakorlástól – fogalmazott Szilvássy Judit, a klinika cochleáris implantációs munkacsoportjának audiológusa.

A Debreceni Egyetem szakembere elmondta, hogy ez egy nehéz és hosszú, akár 4-5 éven át tartó folyamat, amelyben fontos szerepe lesz a klinikai szakemberek (informatikus, audiológus, gyógypedagógus) mellett a szülőknek is.

Az új hallásjavító implantátum egyik különlegessége, hogy akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést, ezáltal gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé. Az eszköz nélkül a gyermekek valószínűleg egész életükben siketek és akár teljesen némák maradtak volna.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés