Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jó úton jár Nyíregyháza a Volánbusszal

| 2020. 02. 06. | 11:44:00
A város képviselő-testülete üdvözli a nyitottságot a közös gondolkodásra.
Jó úton jár Nyíregyháza a Volánbusszal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(a közgyűlésről élőben tudósítottunk)

A 2020. január elsejétől hatályos helyi menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatásról vitatott meg tájékoztatót idei első ülésén, február 6-án Nyíregyáza képviselő-testülete. A napirendet és az előterjesztéseket itt találja.

Kovács Ferenc polgármester úgy vezette be a témát, hogy fontos, hogy modern buszok járják a várost. A Volánbusz teljesítette, amit vállalt, jabnuártól free wifi van a nyíregyházi járatokon.

A kérdésekre Ungvári Csaba, a Volánusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese, Németh Tamás Volánbusz Zrt. helyi közszolgáltatás vezetője, Ekés András Mobilissimus Kft. ügyvezetője, Podlovics Roland IKOP projektvezető válaszolt.

Ungvári Csaba a tájékoztató kiegészítésekor elmondta, a céljuk, hogy a helyi igényekhez igazodjon a menetrend, ezért utasszámláló berendezéseket helyeznek el a járatokon, hogy egzakt méréseket végezhessenek.

Lövei Csaba (Összefogás) szerint ideje volt, kardinális kérdés volt, hogy megkössék az üzemeltetési szerződést. Kérdezte, a Korányiról a teljes buszállomány kiköltözik-e az új telephelyre, a Kertvárosba.

Emlékeztetett arra, hogy a cng buszokkal kapcsolatban a korábbi üzemeltető, az ÉMKK többször utalt arra, hogy belátható időn belül cng buszokat állít be. Nyíregyházán 80-ra lenne szükség, több mint fele - a város korábbi, sikeres pályázatának köszönhetően - rendelkezésre áll.

Lengyel Máté (Összefogás) nem titkolta, örül, hogy a tömegközlekedés strukturális változáson megy keresztül. Arra volt kíváncsi, hogy a nyíregyházi városkártya alkalmas lesz-e digitális jegy, bérlet tárolására.
Póka Imre (Összefogás) azt kérdezte, mikorra terveznek lakossági tájékoztatót a kertvárosi telephellyel kapcsolatban.

Podlovics Roland válaszában kitért arra, hogy racionális döntés lenne, ha a Volán telephelyéről kikerülnének a buszok a Tiszavasvári útra. De erről még egyeztetni kell a mnisztériummal és a várossal is.

A digitális jegy- és bérlet bemutatására a cng buszokon lehetőség van (volna), 2021. január elsejétől a Solaris buszokon is meg kell teremteni a lehetőséget. Így ez várhatóan csak jövőre lehetséges majd.

Az is elhangzott, hogy a kormány meghirdette a stratégiát, hogy alternatív energia felhasználásával működő buszok vásárlását támogatja.

A szolgáltatnál további cng buszok vásárlása is cél, azonban Ungvári Csaba figyelmeztetett: havaria helyzetekre is fel kell készülni, azt is meg kell vizsgálni, ha a teljes flotta gázüzemű, az egy havaria helyzetben mit jelent.  Ugyanakkor megjegyezte: nem zárkóznak el attól, hogy további cng buszokat vásároljanak.

Kovács Ferenc emlékeztetett az ÉMKK Zrt.-vel kapcsolatos időkre: "tudjuk, hogy nehéz, perekkel terhelt évek vannak mögöttünk. a helyzet megváltozott, a Volánbusz szerint Nyíregyháza a legjobb, bár kemény stratégiai partner."

A polgármester szólt a kormány által meghirdetett zöld busz projektről is: 25 ezer feletti városokban csak elektromos buszokat lehet vásárolni. Azt is megjegyezte, véleménye szerint a 20 százalékos támogatásra nem lesz jelentkező, a Megyei Jogú Városok Szövetsége 100 százalékos támogatást tart elfogadhatónak.

Adorján Gusztáv (a Fidesz-KDNP frakcióvezetője) bejelentette: az általa vezetett bizottság egyhangúlag elfogadta a tájékoztatást, látszik, komoly előkészítés folyik, ami utasbarát, objektív méréseken alapul.

Jeszenszki András (Összefogás frakcióvezetője) is támogatta a tájékoztatót, köszönte az együtt gondolkodást, felhívta a szakemberek figyelmét arra, hogy vannak a városban még ellátatlan területek.

Halkóné Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) csatlakozott Lövei Csabához a Korányi buszpályaudvarral kapcsolatban, a buszok elköltöztetése a többi között környezetvédelmi és esztétikai szempontból is fontos. Arra is kitért, egyáltalán nem mindegy, milyen buszok járják a város utcáit.

Kovács Ferenc úgy bocsátotta szavazásra a tájékoztatót (melyet egyhangúlag, 22 igennek elfogadott a testület), hogy ilyen jó hangulatban megvitatott napirendi pont még nem volt a testület előtt.

12:37

A Nyíregyháza 61 milliárd forintos költségvetéséről több mint egy órája tartó vitában szó esett a város levegőjének szennyezettségéről, bérlakásépítésről, innovációs ötletpályázatról, elvándorlásról és hazajövetelről, alapellátásról, bérlakásokról.

Az ellenzék soraiból többen tettek módosító javaslatokat. Lengyel Máté felvetette: az egyetemisták körében innovációs pályázatot lehetne hirdetni, melynek célja a fiatalok helyben tartása volna; írják össze a gazdátlan házakat, ingatlanokat a városban.

Jeszenszki András felhívta a figyelmet, hogy a Vasvár Pál utcai fedlapok megsüllyedtek, miközben az utat tavaly aszfaltozták. Lövei Csaba a gyalogosgázolást említette a Korányin, mely akkor történt, amikor már lekapcsolták a közvilágítást. Kérte, az E.ON-nál kezdeményezzék, hogy ebben változás legyen. Smidt Ferenc a Mező-Vasgyár utcai csomópont felülvizsgálatát kérte, érthetetlennek nevezte, miért tilos a balra kanyarodás a Bethlen utcára, így kénytelenek más utat választani a lakók, ami torlódásokat okoz.

13:05

Az ellenzék bérlakásépítéssel kapcsolatos felvetéseire Kovács Ferenc úgy regált: a rendszerváltáskor 8500 bérlakása volt a városnak. Mikor 2010-ben felállt az új városvezetés, már csak 1500, mert a többit eladták. Hozzátette: mindenkinek a lakhatása a saját felelőssége. Az önkormányzat csak segíteni tud, segít is.

Többen felvetették: az első öt legrosszabb levegőjű város között van Nyíregyháza. Erre Szemán Sándor címzetes főjegyző úgy reagált: ez nem igaz. Felelőtlenség ezt elhitetni az emberekkel. Bizonyos nagyságrendű településeknél kötelező a mérés, más helyeket viszont nem is mérik. Olyan kisebb (zsák)településeken, ahol nem lehet tudni, mivel fűt a lakosság, például nem mérnek.

Kovács Ferenc megjegyezte, hogy egy órája folyik már a vita ugyanarról a napirendi pontról.

Lengyel Máté erre úgy fogalmazott: akkor mondják azt, hogy ne adjunk be módosító indítványokat, és akkor más utakat keresünk, mert nekünk is az a célunk, hogy jó legyen Nyíregyházának.

A polgármester szerint viszont "Lengyel Máté nem korrekt, csúsztat, másztat. Több mint 13 milliárd az adóbevétele a városnak. Ne vezessék félre a városlakókat olyan marhaságokkal, amiket itt egy órája hallgatok."

"Most már ki kell mondanom, ez egy baromi jó költségvetés"

- tette hozzá Kovács Ferenc.

A levegőminőséggel kapcsolatban megjegyezte: a fővárosi műszaki egyetemről fognak hívni szakembereket, hogy végezzenek méréseket.

Babosi György erre úgy reagált: azt kaptuk, hogy összehordunk hetet havat, beszélünk hülyeségeket. Megjeyezte, kezdi úy érezni magát, mintha a Karinthy szereplője lenne, ezért úgy folytatta:
"Tanár úr, kérem, én készültem." Tanulmányokban szerepel Nyíregyháza rossz levegőminősége, az interneten "2 kattintással megtalálható, nem én terjesztem a rossz hírt."
Az ellenzéki képviselő bejelentette, hogy néhányan összefogtak, és a város több pontján fogják mérni a szálló por mennyiségét Nyíregyházán. Azt is hozzátette: a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett mérnökként, 20 éve, és itt dolgozik Nyíregyházán, úgy gondolja, ők is felérnek szakértelemben a fővárosiakhoz.

Két óra húsz perc után Kovács Ferenc lezárta a vitát: "a módosító indítványok nem rendszerezettek, összefogottak, jó szándékkal tették őket, de azért nem fogadjuk be őket, mert nem olyan minőségűek. Tényszerűen nem igazak, amit mondtak. Hogy miért mondják el? Azért, mert közvetíti a televízió. Ezeket a kérdéseket át lehetett volna beszélni a bizottsági üléseken. Ezek a viták a közgyűlés színvonalát is minősítik. Megismétlem: ez egy jó költségvetés. Fontos szempont: ne a város pénzét költsük, ha van rá pályázati forrás." Később azt is elmondta: "látok pozitív előjeleket az ellenzékkel való együttműködésben". Különösen az ellenzéki képviselőktől azt kérte, aktívan, nagy felkészültséggel vwegyenek részt a munkában. Elmondta: Jeszenszki András frakcivezetővel rendszeres egyeztetést tartanak.

A költségvetés megszavazása előtt előbb a 15 módosító javaslatról szavaztak a képviselők. Ebből hetet Jeszenszki András jegyez. Kovács Ferenc elmondta: ő egyiket sem támogatja. Azt is megjegyezte: a módosító indítványokhoz a forrást a Városkép Kft. költségvetése terhére biztosítanák. A testület 9 igen, 13 nem szavazattal valamennyit elutasította.

Összeállt azoknak a kiemelt rendezvényeknek a listája, amelyek az önkormányzat támogatását élvezik.

Városmarketing, brandépítés szempontjából nagyon fontosak ezek. Gasztronómia, kultúra, adventi vásár, böllérfesztivál - mely ez évtől kétnapos program a múzeumfaluban - szerepel a kínálatban. A fesztivál, melyre a fiatalok részéről van igény, most indul.

Az előterjesztés szerint összesen 42 millió forinttal támogatja a város az alábbi rendezvényeket:

  • Böllérfesztivál 10.000.000 forint
  • HELLÓ Nyíregyháza 6.000.000 forint
  • Városnap 4.000.000 forint
  • Gyermeknap 2.000.000 forint
  • XIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 6.000.000 forint
  • Tirpák Fesztivál 7.000.000 forint
  • Évbúcsúztató rendezvények 7.000.000 forint

12 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett végül elfogadták az előterjesztést.

Miközben lakbéremelésre készül a város, illetve a Tüzér utcai lakótelep megszüntetésére. A többségében romák lakta önkormányzati ingatlanok bérlői közül többen is jelen vannak a teremben.

14:20

Jóváhagyta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata között – a jegyzői építésügyi igazgatási feladatok átadása tárgyában – megkötött megállapodást.

Mint ismert, az Országgyűlés a 2019. december 10-ei ülésnapján elfogadta a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényt, amelynek értelmében a jegyzői építésügyi igazgatási feladatok 2020. március 1. napjától a kormányhivatal hatáskörébe kerülnek át. A megállapodást ezért kellett megkötni

A vitában hozzászólt Babosi György, aki az önkormányzatiság csorbítását látja ebben, úgy fogalmazott,

folyamatosan terjeszkedik a városházán a kormányhivatal, lassan beköltözik a polgármester irodájába a kormányhivatal vezetője.

Miután Szemán Sándor jegyző igyekezett helyre tenni a dolgokat, majd meghívta konzultációra irodájába az ellenzéki képviselőt, Jeszenszki András kért szót.

Az ellenzéki frakció vezetője úgy fogalmazott:

„egyre többször fordul elő, hogy amikor egy városlakó megkeres a panaszával, képviselőként nem az önkormányzathoz, hanem a kormányhivatalhoz kell fordulnom. Nem tartjuk jó iránynak. Ezen az oldalon az önkormányzatiságban hittünk. Magával az elvvel nem tudunk egyet érteni. Folyamatosan csorbul az önkormányzatiság."

A képviselők ezután lakbéremelésről döntöttek és arról vitattak meg tájékoztatót, hogy halad a Tüzér utcai lakótelepen élők átköltözése a Huszártelepre (erről külön cikkben számolunk be - a szerk.), majd szünet után folytatták a munkát.

Az ülés végül délután 4 órakor ért véget. Szóba került a Korányi útra tervezett, új körforgalom. Lövei Csaba itt is megismételte, amit a korábbi lakossági fórumon elmondott, hogy ennek a beruházásnak mindenképp meg kell épülnie. Szerinte az ügy tanulsága, hogy hamarabb keleltt volna lakossági fórumokat tartani, "nem akkor, amikor a ház..." Kovács Ferenc úgy reagált: nem erőszak a körforgalom, ha nem akarják a környékbeliek, van másutt helye a pénznek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés