Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt a nyíregyházi színház örökös tagja

| 2021. 04. 03. | 15:27:00
76 éves volt.
Elhunyt a nyíregyházi színház örökös tagja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyászol a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház. 76 éves korában elhunyt Szabó Tünde, a színház örökös tagja. Halálhírét a közösségi oldalon április 2-án közölte a család.

Szabó Tünde a 40 éve alakult  nyíregyházi társulat alapító tagja volt, felejthetetlen alakítást nyújtott a nyitódarabban, a Csongor és Tündében melyben Ilmát játszotta.

archív felvétel

Szabó Tünde főiskolásként és fiatal színésznőként több magyar filmben szerepelt, melyeket követően 1967-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Ádám Ottó tanítványaként.

Ő volt Káldy Mariann, Latinovits oldalán a Sellő a pecsétgyűrűn című filmben (1967, r. Mihályfi Imre)

Diplámája megszerzése után egy évadot a kecskeméti Katona József Színházban töltött. 1968-tól 1973-ig a Pécsi Nemzeti Színház, 1973 és 1981 között a Vidám Színpad színésznője volt.

1981-ben az akkor alakuló nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, majd örökös tagja lett.

Színműíróként Nyíregyházán először a Kvantum Fantom csapdája című zenés mesejátékát mutatták be 1982-ben. Születésnapján, 1990. február 3-án volt a premierje A küszöbön című színművének. Színpadi adaptációit Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból és Petőfi Sándor A hóhér kötele című regényéből írta.

Fotó: Harsányi Zoltán

1993-ban szakmai munkásságát Déryné-díjjal jutalmazták.

Emlékét színházunk égi társulatában hűen megőrizzük! - írta a társulat hivatalos oldalán a Móricz Zsigmond Színház vezetősége és társulata.

Szabó Tünde és párja, a szintén színművész Hetey László

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés