Hirdetés

Hirdetés

Így élünk! Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg a számok tükrében

KSH

2023.03.22. 15:57

Így élünk! Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg a számok tükrében
(Fotó: illusztráció)

A fizetés tekintetében messze az elmaradás az országos átlagtól.

Hirdetés

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze 7 vármegyében haladták meg az előző évit. A rendkívül csapadékszegény időjárás következtében a kukorica termése minden vármegyében kisebb volt, mint 2021-ben. A halálozások száma jelentősen visszaesett az egy évvel korábbi, Covid19-járvány miatti magas bázishoz képest, de az újszülöttek száma is csökkent - olvasható a Fókuszban a vármegyék, 2022. I–IV. negyedév című KSH-kiadványban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vonatkozó adatok:

  • 2022-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg azon három vármegye egyike volt, ahol többen születtek, mint az előző évben. 2021-hez képest kevesebben haltak meg, elsősorban a Covid19-járvány miatti többlethalálozások magas bázisa miatt. Az így kialakult természetes fogyás a népességet közel 1100 fővel csökkentette, a fogyás lakosságarányos mértéke kedvezőbb volt az országos átlagnál.
  • A foglalkoztatottak száma 2022 IV. negyedévében 1,5%-kal, a munkanélkülieké 6,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, mindkettő változásának iránya ellentétes volt az országos folyamatéval. A foglalkoztatási arány (68,1%) és a munkanélküliségi ráta (8,9%) is kedvezőtlenebb volt a hazai átlagnál, mindkettő értéke a legkedvezőtlenebbnek számított a főváros és a vármegyék körében.
  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2022-ben 20%-kal meghaladta az előző évit, de az összege (364 ezer forint) nem érte el az országos átlagot (516 ezer forint).
  • 2022-ben a telephelyi adatok alapján az ipar termelése 2,2%-kal, a vármegyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 9,1%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene 17%-kal bővült, ami az egyik legjelentősebb volt a főváros és a vármegyék körében. Az épített lakások száma 68%-kal több volt, mint az előző évben.
  • A kereskedelmi szálláshelyeken 2022-ben több vendégéjszakát töltöttek a vendégek, mint egy évvel korábban, az október–decemberi időszakot azonban csökkenés jellemezte, a belföldivendég-forgalom visszaesésének következtében. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2022-ben az országos átlagnál szerényebb mértékben, 5,9%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz mérten, decemberben azonban csökkenés következett be.
gazdaságfizetésmunkanélküliségKSHstatisztika

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés