Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lazacolaj egy sokoldalú, folyékony “csodaszer” a kutyáknak

Szabolcsihír | 2024. 04. 18. | 13:09:54
XXX
A lazacolaj egy sokoldalú, folyékony “csodaszer” a kutyáknak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha alaposabban is megnézed a kutyatápok jelenleg elérhető kínálatát, akkor láthatod, hogy a gyártók előszeretettel alkalmazzák a lazacolajat a receptúráik megalkotásánál.

Ennek pedig az egyik legfőbb oka, hogy rendkívül gazdag esszenciális Omega-3 zsírsavakban (melyeket a szervezet nem képes maga előállítani), amelyekről számos kutatás bebizonyította, hogy létfontosságú szerepet játszanak a kutyák egészségének fenntartásában. Segíthetnek például csökkenteni az ízületi fájdalmat, illetve támogatják az immunrendszert. 

De nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy ezeknek a zsírsavaknak az egyike, a DHA kulcsszerepet játszik az agy fejlődésében, illetve a bőr és a szőrzet alapvető összetevője. A bőr sejtjeit határoló sejtmembrán lipid kettős rétegében nagy számban megtalálható.

A lazacolaj étrend-kiegészítő formájában is kapható

Ezek a létfontosságú esszenciális zsírsavak nem csupán az eledelen keresztül pótolhatók, hanem például az Isapet vitaminjai között elérhető lazacolajként étrend-kiegészítő formájában is. 

Ráadásul egy hidegen sajtolt változatról van szó, amely azt jelenti, hogy rendkívül magas a tápanyagtartalma. Köztudott ugyanis, hogy a zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidálódnak és “mennek tönkre” a legkönnyebben. 

Szóval lehet, hogy elsőre drágának tűnik, de a minőségen nem érdemes spórolnod, már csak azért sem, mert egy nem hidegen sajtolt lazacolajból egy nagytestű kutya esetében akár több evőkanálnyi mennyiség is szükséges lehet. Szóval hiába volt olcsóbb, sokkal rövidebb idő alatt el fog fogyni majd.

Milyen hatás várható el egy két hónapos kúrát követően?

A gazdik tapasztalatai azt mutatják, hogy két hónapnyi alkalmazást követően az ebek szőre sokkal selymessebbé, csillogóbbá és erősebbé vált. Továbbá az olaj javította a látásukat, serkentette az agysejtek és az idegrendszer működését, és nem utolsósorban csökkentette az allergiás tüneteket, amelyek az utóbbi időben sajnos egyre több kutyusnál jelentkeznek.

Egy ilyen kúrából érdemes évente legalább egy-kettőt tartani, különösen akkor, ha a kedvenc négylábúd száraz bőrű, korpásodásra hajlamos, és sokat szokott vakarózni. Ennél több viszont nem ajánlott, mivel a lazacolaj hosszú távú szedése gátolja az E-vitamin felszívódását. Az a legideálisabb, ha két kúra között minimum 8 hét szünetet tartotok.

Ha attól tartanál, hogy a szőrgombóc nem fogja majd megenni az eledelre rányomott lazacolajat, akkor szeretnénk megnyugtatni. Ennek a természetes készítménynek nagyon kellemes íze van, így biztos lehetsz abban, hogy a kutyusod szívesen elfogyasztja majd. 

Egy fontos gondolat még a cikk végére

Amennyiben a kutyusod véralvadásra hatást gyakorló gyógyszereket szed, akkor mindenképpen konzultálj az állatorvosoddal, mielőtt bármibe is belevágnál. A lazacolajban lévő Omega-3 zsírsavak ugyanis véralvadásgátló hatással rendelkezhetnek, és ezáltal befolyásolhatják az orvosságok hatékonyságát, vagy akár mellékhatásokat is okozhatnak.

Hirdetés
Hirdetés