Az egészséges konyha titka: mi legyen a kamrában?
Az egészséges életmód nem csupán elhatározás kérdése, a tervezés sem maradhat el. A kellő alapanyagokkal feltöltött spájz vagy éppen a konyhaszekrény nagyban hozzájárul az egészséges táplálkozásunkhoz, hiszen mindig olyan összetevőkhöz nyúlhatunk, amelyek jót tesznek a szervezetünknek.
Ha mindig kéznél vannak a megfelelő alapanyagok, sokkal könnyebb elkerülni a rendelős gyorsételeket vagy az egészségtelen nasikat.
Ha mégis az ételrendelés mellett döntenénk, akkor válasszuk az Egészségpajzs ételkiszállító céget, akik kifejezetten minőségi alapanyagokból egészséges magyaros ételeket készítenek a hét minden napjára.
Miért fontos a tervezés?
Az egészséges étrend egyik sarokköve a változatosság. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy különböző tápanyagokat fogyasztunk, hanem abban is, hogy az étkezéseink örömet és élvezetet is nyújtsanak. Ahhoz, hogy ezt fenntartsuk, érdemes már előre gondoskodni a megfelelő alapanyagokról. Nézzük, melyek azok, amelyeknek mindig helye van a polcainkon!
Hajdina
A hajdina tökéletes alternatíva a hagyományos köretek, például a rizs helyett. Gluténmentes, rostokban gazdag, és tele van értékes ásványi anyagokkal, mint a magnézium vagy a foszfor. Rakott ételekhez, salátákhoz vagy szaftos húsok mellé is kiváló választás. Egészségesebb és ízletesebb lehetőség, mint a megszokott és időnként már-már unalmas köretek.
Babkonzerv
A babkonzerv az egyik legalapvetőbb, amiből bármikor pillanatok alatt ízletes fogást készíthetünk. Nemcsak időt spórolhatunk általa, de sokoldalúan felhasználható, készíthetünk belőle leveseket, salátákat, főételeket vagy akár szendvicskrémeket is.
A bab magas fehérje- és rosttartalma mellett gazdag vasban, káliumban és folsavban is. A csicseriborsó, vörös- és fehérbab konzervek fontos alapanyagok lehetnek minden konyhában.
Halkonzerv
A halfélék, például a tonhal vagy a makréla, remek fehérjeforrások, és tele vannak ómega-3 zsírsavakkal, valamint D-vitaminnal. Egy tonhalkonzervből pillanatok alatt összedobhatunk egy finom salátát, szendvicset vagy akár tésztafeltétet is.
Teljes kiőrlésű tészták
A tésztaételek sokunk kedvencei, de nem mindegy, milyen alapanyagból készülnek. A teljes kiőrlésű vagy zöldségalapú tészták nemcsak változatosságot, hanem extra tápanyagokat is nyújtanak. Ezek az opciók különösen jók, ha javítani szeretnénk az emésztésünkön, vagy gluténmentes alternatívát keresünk.
Chiamag
A chiamag kicsi, de annál értékesebb alapanyag. Rostban, fehérjében és ómega-3 zsírsavakban gazdag, emellett kalciumot és káliumot is tartalmaz. Készíthetünk belőle pudingot, turmixot vagy akár salátákhoz is adhatjuk. Mivel hosszú ideig eláll, érdemes mindig tartani belőle egy adagot.
Az egészséges táplálkozás nem kell, hogy bonyolult vagy költséges legyen. Egy egészséges alapanyagokkal feltöltött spájz megkönnyíti az életünket, és lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen készítsünk tápláló ételeket.