Idén is gondban vannak a Balatonnál

Évek óta komoly problémát jelent a balatoni vendéglősöknek, hogy megfelelő munkaerőt találjanak a nyári szezonra. Azonban idén sokan nemhogy megfelelőt, hanem semmilyet nem tudnak munkába állítani. Pedig egy pincér több mint 300 ezer forintot is kézhez kaphat havonta, a szakácsok pedig még többet - írja a hirado.hu.
A szakképzettek külföldön vannak
Több, a vendéglátásban érintett vállalkozó is azt nyilatkozta a Híradónak, hogy nemhogy szakképzett munkaerő nincs, hanem semmilyen. A felszolgálóknak kínált 250-350 ezer forintos fizetés (a szakácsok pedig még többet is hazavihetnek havonta) a mai magyar viszonyok között nem számítanak alacsonynak, azonban a szakképzett munkaerő jó része már Nyugat-Európában dolgozik, és nem is tervezi a hazajövetelt.
Ausztria elszívja a munkaerőt
Régebben bevett gyakorlat volt, hogy a kint dolgozó magyarok a téli szezon után a nyárit a Balatonon dolgozták le, de két-három éve már nem jönnek vissza. Ennek részben az az oka, hogy nagyon beindult az osztrák idegenforgalom, és fürdőépítésekkel még a sípályákat is átalakították téli-nyári üdülőhelyekké, így egész évben üzemelnek. A fizetések ráadásul jóval magasabbak a magyarországiaknál.
A szezon alatt keresett pénz nem elég
A Balaton alapvetően szezonális hely: így még nehezebb munkaerőhöz jutni, mert napi 10-12 órában egy szezonális munkahely nem tud annyit fizetni, hogy egy éves munkahelyet feladjanak miatta. Nem véletlen, hogy könnyebben találnak munkaerőt azok a balatoni éttermek, amelyek egész évben nyitva vannak.
Kelet-Magyarországról csábítják a munkaerőt
Az elmúlt években voltak olyan éttermek, amelyek végül nem tudtak kinyitni, és voltak olyan panziók is, amelyek megszüntették a félpanziós ellátást, mert nem találtak a működéshez elegendő pincért és felszolgálót. Sok vendéglős Kárpátaljáról vagy Erdélyből csábít munkaerőt, viszont aki idáig eljön, általában már nem áll meg Nyugat-Európáig. Mások Kelet-Magyarországon próbálnak dolgozót találni, és bevetnek mindent: fizetéselőleget adnak és szállást is biztosítanak számukra, csak hogy jöjjenek - mondták el a Híradónak helyi vállalkozók.
Emelni kellene a béreket
A munkaerő-piaci probléma megoldása hosszabb távon elképzelhetetlen béremelés nélkül, vélik szakértők. Idén még várhatóan megoldják majd az éttermek az ellátást átszervezésekkel és diákmunkásokkal, de ennek ára a kapacitás csökkentése vagy a lassabb kiszolgálás.















