Hirdetés

Kihirdették az év magyar nótáját

Dankó Rádió | 2023. 11. 23. | 17:47:22
A Monarchia egyik utolsó nagy slágere igazi halhatatlan.
Kihirdették az év magyar nótáját
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

November 23-án a felvidéki Rimaszombat látta vendégül a Dankó Klub csapatát – a népszerű koncertsorozat állomásán jelentették be, melyik szerzemény lett az év magyar nótája 2023-ban. A végső sorrend kialakulását több héten át tartó online voksolás előzte meg: ebben a formában a döntőbe jutott 30 dalról a rádió hallgatói több ezren nyilvánítottak véleményt.

Korábban a nótaműfajban még senki nem kezdeményezett hasonló közönségszavazást.

Egyebek mellett olyan kedvelt dalok maradtak versenyben, mint a Nád a házam teteje, a Csitt csak, rózsám, hallod, a Tiszta fehér oltár vagy a Lenn a délibábos Hortobágyon

A legtöbb szavazatot végül az Akácos út című nóta kapta. A szerzemény a Monarchia egyik utolsó nagy slágere, 1918-as keltezésű, azaz elmúlt százéves. Halhatatlanságát jól mutatja, hogy a YouTube-on 634 ezres megtekintéssel rendelkezik Bokor János nótaénekes klasszikus előadása, a Dupla Kávé-féle átdolgozás ennél is több: 940 ezer.

A recorder.blog.hu azt írja az Akácos útról, hogy a magyar néplélek sajátos életérzését kifejező egyfajta himnusz lett belőle. A lehangoló nóta jól adja vissza az időszak általános, a háború kilátástalanságából és a frontokon rekedt tömegek hazavágyódásából táplálkozó életérzését; szentimentális szövege nyilván sok bakát talált szíven a lövészárkokban és álmodozó leánykát a hátországban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés